Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Google și Wikipedia riscă amenzi de milioane de euro pentru că nu au șters informații incorecte despre operațiunea specială rusă din Ucraina

YouTube
rusia justitie

Un tribunal de magistrați din Moscova a înregistrat vineri cazuri administrative împotriva Wikimedia Foundation Inc. și Google pentru refuzul de a șterge conținuturi interzise în Rusia.

"Instanța a primit două protocoale de infracțiuni administrative pentru Wikimedia Foundation Inc. și două protocoale administrative pentru Google", a declarat instanța pentru Interfax.

Organismul rus de supraveghere a telecomunicațiilor Roskomnadzor a depus și trimis anterior instanței protocoale pentru Wikimedia Foundation Inc. în baza articolului din Codul rus de infracțiuni administrative privind eșecul de a șterge orice conținut interzis în Rusia, iar organizația se confruntă acum cu un ordin judecătoresc de a plăti amenzi de până la 8.000.000 de ruble (88.859 euro). Google a avut două protocoale depuse pentru o infracțiune descrisă în cod ca fiind eșecul unui proprietar de resurse de internet de a șterge orice informații sau pagini web care conțin apeluri la activități extremiste. Compania riscă o amendă de până la 12.000.000.000 de ruble (133.289.236 euro), informează Interfax.com.

Potrivit instanței, Wikimedia Foundation Inc. și Google ar putea fi trase la răspundere în conformitate cu legislația administrativă rusă și ar putea fi amendate pentru că au refuzat să șteargă informații incorecte despre operațiunea militară specială din Ucraina, apeluri la extremism împotriva cetățenilor ruși și alte câteva lucruri.

Audierile vor avea loc în districtul judiciar 422 din districtul Tagansky din Moscova pe 21 aprilie, a precizat instanța.

Wikimedia Foundation, Inc. este o organizație caritabilă, non-profit, care susține infrastructura pentru operațiunile mai multor proiecte Wiki de tip crowdsourcing în mai multe limbi, inclusiv Wikipedia.

Roskomnadzor a dezvăluit anterior că, în conformitate cu o cerință a Procuraturii Generale a Rusiei, a trimis o scrisoare administrației Wikipedia, îndemnând-o să șteargă imediat informațiile false privind operațiunea militară specială a Forțelor Armate Ruse în Ucraina, deoarece acestea induc în eroare utilizatorii ruși.

La 29 martie, reprezentanții filialei ruse a Wikipedia au declarat pe rețelele de socializare că plângerile din partea Procuraturii Generale din Rusia se referă la titlul unui articol și la unele caracteristici atribuite acțiunilor Forțelor Armate Ruse în Ucraina, precum și la alte informații, "care sunt în conflict cu informațiile oficiale publicate de Ministerul Apărării al Federației Ruse".

Roskomnadzor a confirmat ulterior faptul că a trimis o astfel de scrisoare.

De la începutul anului trecut, principalele servicii de internet Google, Telegram, Facebook (o resursă de informații a unei organizații interzise în Rusia), Twitter și TikTok au fost considerate în mod repetat responsabile de încălcarea legilor rusești.

Suma totală a amenzilor pe care aceste companii străine au fost obligate să le plătească în Rusia de la începutul anului 2021 a depășit acum 200.000.000 de ruble ( 2.221.487 euro).

Meta (desemnată ca organizație extremistă și interzisă în Rusia) și Google au fost obligate să plătească amenzi bazate pe venituri reprezentând 5% din veniturile lor anuale în 2020, pentru încălcarea repetată a legilor rusești. Concret, o instanță rusă a ordonat Meta să plătească aproape 2 000 000 000 000 de ruble (22.214.872.680 euro), iar Google peste 7.200.000.000.000 de ruble (79.973.541.648 euro) în amenzi bazate pe venituri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.