Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele din Sri Lanka a fost oprit la aeroport pe când voia să fugă în Dubai. Ar vrea să demisioneze în afara țării pentru a evita o arestare

Twitter
Gotabaya Rajapaksa

Președintele singalez, Gotabaya Rajapaksa, a avut o încercare eșuată de a fugi din țară după ce personalul din aeroport i-a stat în cale și l-a forțat să renunțe la o retragere umilitoare, transmite The Guardian.

Rajapaksa, care ar trebui să-și dea oficial demisia miercuri după luni de proteste care îi cereau să renunțe la funcția de președinte, ar fi încercat să fugă în Dubai luni noapte.

Însă, oficialii spun că personalul privind imigrația a refuzat să-l lase pe președinte să intre în zona VIP a aeroportului pentru a-i fi ștampilat pașaportul. Acesta nu ar fi mers la cozile normale de frică să nu fie asaltat de public.

Drept rezultat, Rajapaksa ar fi pierdut patru zboruri către Emiratele Arabe Unite și împreună cu soția sa a revenit ulterior la o bază militară din apropiere.

În calitate de președinte, Rajapaksa se bucură de imunitate în fața arestului și se crede că vrea să meargă în afara țării înainte de a demisiona, pentru a evita posibilitatea reținerii sale. El este acuzat că a supravegheat corupția și un management defectuos care a falimentat țara și a declanșat cea mai gravă criză financiară înregistrată vreodată în Sri Lanka.

El a mai fost acuzat de crime de război, de dispariția și uciderea unor persoane în timpul în care era ministru al apărării atunci când a izbucnit războiul civil și a luptat împotriva minorității Tamil, cu un sfârșit sângeros în 2009. Timp de mai bine de un deceniu, acuzațiile împotriva lui nu au putut ajunge în fața instanței.

Președintele nu a fost singurul membru al familiei care a încercat fără succes să fugă. Fratele său mai tânăr, Basil Rajapaksa, care a fost ministru al finanțelor și a fost de asemenea acuzat de corupție răspândită, a fost oprit marți dimineață de la a se îmbarca într-un zbor către SUA, prin Dubai, după ce alți pasageri au protestat.

Personalul aeroportuar a refuzat să-l lase să folosească serviciul de administrație rapid și l-a oprit înainte de a se urca în avion. Potrivit oficialilor din aeroport, pe măsură ce situația a devenit tot mai tensionată, Basil Rajapaksa, care are și cetățenie americană, s-a retras.

După ce au apărut știrile despre încercările familiei Rajapaksa de a fugi, o moțiune a fost depusă la curtea supremă pentru a ordona interzicerea de a părăsi țara lui Basil Rajapaksa, fratelui său mai mare Mahinda Rajapaksa, care a fost forțat să demisioneze ca premier în mai, prim-ministrului Ranil Wickremesinghe și altor câtorva care au lucrat în regimul președintelui Gotabaya Rajapaksa.

Rajapaksa a încercat luni de zile să respingă presiunea asupra sa de a demisiona, însă sâmbătă, după ce sute de mii de protestatari au ieșit pe străzile din Colombo și au preluat controlul palatului prezidențial și a birourilor sale, el nu a mai avut de ales decât să anunțe că va demisiona.

Însă, președintele nu a mai fost văzut de la proteste iar locația sa a rămas o sursă de speculații. Demisia sa, care este așteptată miercuri, a fost cerută mai întâi de șeful parlamentului, apoi de cabinetul premierului, însă nu a fost făcută nicio declarație publică de către președinte.

Un guvern interimar format din toate partidele este așteptat să preia controlul după așteptata demisie a lui Rajapaksa, când cabinetul a spus că va demisiona. Sajith Premadasa – liderul celui mai mare partid de opoziție Samagi Jana Balawegaya – care a pierdut alegerile prezidențiale împotriva lui Gotabaya Rajapaksa în 2019, a spus că se va propune pentru funcția de președinte.

Parlamentul singalez se va reuni vineri iar un nou președinte va fi ales de către parlamentari pe 20 iulie. Guvernul interimar este așteptat să conducă timp de șase – opt luni până când statul își va permite să aibă alegeri parlamentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.