DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Grațiela Gavrilescu: Tarifarea diferențiată a deșeurilor colectate ar putea fi implementată de la 1 ianuarie 2018

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Garțiela Gavrilescu

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Bistrița, că tarifarea diferențiată a deșeurilor colectate ar putea fi implementată de la 1 ianuarie 2018, cu o perioadă de grație de șase luni pentru ca primăriile să își pună de acord contractele de salubrizare cu legislația în domeniu.

"Eu sper că în momentul în care noi vom trimite legea în Parlament, ea va fi votată bineînțeles, vom da o perioadă de grație. Noi ne dorim ca tarife diferențiate să fie aprobate de la 1 ianuarie 2018, dar cu o perioadă de grație, ca toate comunitățile locale să poată să implementeze, să poată să lucreze, să poată să înțeleagă și să pună în concordanță contractul de salubrizare cu legea", a spus ministrul. Grațiela Gavrilescu a explicat metoda prin care se va face colectarea deșeurilor și tarifarea, după aprobarea noilor norme.

"Sunt mai multe metode, dar noi dorim să implementăm sistemul mai mult apropiat, ca să spunem așa, țărilor europene, în sensul că salubristul respectiv, care avea și obligație de altfel, conform legii, din 2013, să poată să se doteze cu GPS-uri pe mașină, cu cântar ca atare, astfel încât, printr-un program făcut la înțelegere cu autoritatea locală, să poată să facă trecere în timpul săptămânii pentru colectarea direct de la sursă, direct de la producătorul de deșeu, pe categorie de deșeuri, săptămânal sau de două ori pe lună, astfel încât să poți să fii taxat numai pe partea umedă pe care tu o produci. Și cetățeanul să aibă două variante: ori dă categoria de deșeu direct salubristului, care o ia separat, deci nu le amestecă, fie se duce la colectorul din colțul străzii și predă direct ambalajul respectiv și își ia banii sau la supermarket ș.a.m.d.", a spus ministrul Mediului.

Ministrul a subliniat faptul că acest tip de tarifare va aduce fonduri pentru comunitățile locale, dacă se va aplica colectarea selectivă a deșeurilor. "Important este ca toată lumea să înțeleagă și să priceapă că ne este foarte ușor și că la ora actuală există bani care sunt nefolosiți, care există la producătorii de ambalaje sau la organizațiile de transfer, care au posibilitate ca banii aceștia, dacă noi colectăm selectiv, în funcție de fiecare administrație teritorială care va face această colectare selectivă și care vor demonstra care este cantitatea pe care au colectat-o, să li se returneze suma respectivă, deci la primăria respectivă, și primăria să decidă, prin votul consiliilor locale, unde direcționează banii, dar ei cu precădere vor fi pe domeniul mediu", a declarat Gavrilescu.

Întrebat ce se va întâmpla cu operatorii de salubritate care nu vor aplica metodele de colectare selectivă a deșeurilor, ministrul Mediului a spus că aceștia și-ar putea pierde contractele sau chiar licențele. "Au o lege. Au cumva vreo problemă cu legea? Dacă au o problemă cu legea, pleacă acasă. Nu suntem obligați să încheiem contracte de salubrizare cu operatorii de salubrizare care nu respectă legea. Există lege, încă am fost suficient de indulgenți atâta timp cât i-am lăsat să atingă 2017, că, dacă ne uităm în urmă, era o problemă. Nu cred că își vor permite, pentru că inclusiv ei au de câștigat din lucrul acesta, dar acum cu precădere sunt singurii care cam câștigă din lucrul acesta. Avem o Gardă de Mediu și umblăm la sancțiuni. Dumneavoastră credeți că nu o să se sature? În plus de asta, mai au și licențe. Credeți că licența nu li se poate ridica? Dacă vrem să facem ordine, o facem", a afirmat Gavrilescu.

Ministrul Mediului și-a mai exprimat dorința ca tarifarea diferențiată să fie aplicată prima dată în județul Bistrița-Năsăud, unde a apreciat modul în care funcționează sistemul de management integrat al deșeurilor, implementat cu fonduri europene. "Îmi doresc ca în momentul în care finalizăm modificarea legislativă prin care vrem să implementăm tarif diferențiat, în sensul că plătești cât produci deșeu, acesta să-l implementăm prima dată și să îl lansăm la Bistrița-Năsăud, ca și metodă de notă zece, de felicitări, bonus pentru comunitatea care a reușit, totuși, să fie campion și la absorbție de fonduri europene, dar și la construcția și funcționarea SMID ca atare", a mai spus ministrul, conform Agerpres.

Ministrul Mediului își va continua vizita în Bistrița-Năsăud, marți dimineață, cu o vizită la depozitul ecologic de deșeuri din comuna Dumitra, unde sunt colectate deșeurile din întreg județul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.