Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grădiniţele şi şcolile primare se redeschid luni în Portugalia

Agerpres
Portugalia coronavirus

Guvernul portughez a anunţat joi redeschiderea grădiniţelor şi a şcolilor primare cu începere de luni, prima etapă a planului său de ridicare a măsurilor luate pentru a lupta împotriva COVID-19, notează AFP preluat de agerpres.

Redeschiderea "trebuie să fie progresivă, prudentă şi cu măsură", a avertizat premierul portughez, Antonio Costa, care a prezentat într-o conferinţă de presă un dispozitiv de ridicare a restricţiilor în mai multe etape.

De luni, se vor redeschide şi unele afaceri neesenţiale, cum ar fi librăriile, saloanele de coafură şi bibliotecile.

Două săptămâni mai târziu, va fi rândul colegiilor, teraselor de cafenea şi de restaurant, precum şi al monumentelor şi muzeelor.

Liceele, universităţile, teatrele şi sălile de restaurant, cu o limită de patru persoane pe masă, se vor redeschide la mijlocul lunii aprilie, în timp ce evenimentele mari vor fi permise începând cu 3 mai, cu unele restricţii.

"Astăzi suntem clar sub pragul de alertă", şi-a exprimat satisfacţia Antonio Costa, precizând totuşi că dispozitivul va fi "reevaluat la fiecare două săptămâni".

Izolarea - adică obligaţia de a rămâne acasă, cu excepţia achiziţionării de produse de bază şi altor câteva excepţii -, telemunca şi restricţiile de circulaţie între localităţi rămân pentru moment menţinute.

Ferită de primul val al pandemiei, Portugalia a devenit în ianuarie, cu excepţia microstatelor, ţara cea mai grav afectată de epidemia provocată de coronavirus, în raport cu populaţia sa de aproximativ 10 milioane de locuitori.

Explozia numărului de cazuri noi, favorizată de sosirea mutaţiei britanice, mai contagioasă, a provocat aglomerarea mai multor spitale, în special în regiunea capitalei, Lisabona.

Această situaţie a condus la impunerea celui de-al doilea lockdown la mijlocul lui ianuarie şi la închiderea şcolilor o săptămână mai târziu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.