Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grandmaster Flash este primul rapper care primeşte Polar Music Prize

ebay.de
muzica

DJ-ul Grandmaster Flash, unul dintre pionierii muzicii rap americane, a devenit miercuri primul artist hip-hop care primeşte Polar Music Prize, adesea supranumit Nobelul muzicii, potrivit AFP potrivit news.ro.

Au mai fost recompensaţi anul acesta şi violonista germană Anne-Sophie Mutter şi Fundaţia americană Playing for Change.

Grandmaster Flash, pe numele său adevărat Joseph Saddler, are în prezent vârsta de 60 de ani şi este primul reprezentant al hip-hop-ului căruia i se decernează Polar Music Prize.

El a format în anii 1970 împreună cu alţi cinci rapperi, în cartierul newyorkez Bronx, un grup considerat drept pionier al rap-ului: Grandmaster Flash and the Furious Five.

Piesa cult "The message", lansată în 1982, s-a clasat pe locul 51 în clasamentul celor mai bune 500d e cântece din istorie, stabilit de revista Rolling Stone. Melodia este prima din istoria muzicii rap care descrie fără concesie condiţiile dure de viaţă din ghetourile newyorkeze de la începutul anilor 1980, într-o epocă în care hip-hop-ul era doar o muzică de petrecere.

"Grandmaster Flash este un expert şi un virtuoz care a demonstrat că platanele şi mesele de mixaj ar putea fi instrumente muzicale", a observat juriul. "Adventures of the Wheels of Steel" (prima piesă în tehnica scratch din 1981) - a schimbat cursul muzicii populare".

Grandmaster Flash and the Furious Five a reprezentat în 2007 primul grup de rap care a fost inclus în prestigioasa galerie Rock'n Roll Hall of Fame.

Polar Music prize este "o onoare atât de mare pentru că adesea în cultura noastră a fi DJ este neglijat", a spus Grandmaster Flash într-un comunciat.

Playing for Change a fost distinsă pentru activitatea sa de educaţie muzicală şi artistică în favoarea copiilor defavorizaţi din lume.

Cu 15 şcoli de muzică sau programe de învăţământ muzical în lume, această mişcare "a avut un impact asupra vieţii a mai mult d 15.000 de copii şi a comunităţilor lor", a subliniat juriul. Playing For Change "arată cum poate servi muzica drept inspiraţie, cum poate construi punţi între persoane, cum poate crea o schimbare pozitivă şi condiţii de pace".

Anne-Sophie Mutter, de patru ori distinsă cu un premiu Grammy, a fost de asemenea recompensată. "De peste 40 de ani, violonista germană a transpus publicul din lumea întreagă graţie virtuozităţii sale şi clarităţii sale impresionante", a notat juriul.

Polar Music Prize a fost creat în 1989 de Stig Anderson, cunoscut ca manager al grupului suedez ABBA. Premiul recompensează anual doi sau trei laureaţi. 

Artiştii care sunt premiaţi vor primi fiecare câte un milion de coroane suedeze (95.700 de euro, 108.000 de dolari) în cadrul unei gale care este programată pentru 11 iunie la Stockholm, în prezenţa regelui Carl Gustav al XVI-lea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.