Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grațieri în masă în Venezuela. Peste 100 de opozanți ai fost eliberați de președintele Nicolas Maduro

RTV.net
nicolas maduro

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a graţiat peste 100 de opozanţi, printre care deputaţi şi colaboratori apropiaţi ai liderului opoziţiei, Juan Guaido, "cu scopul de a promova reconcilierea naţională", a anunţat luni ministrul comunicaţiilor şi informaţiilor, Jorge Rodriguez, scrie AFP preluat de agerpres.

"Graţierea prezidenţială este acordată cetăţenilor menţionaţi mai jos", a declarat Jorge Rodriguez, citind o listă de nume într-o conferinţă de presă difuzată de postul naţional de televiziune.

În această lungă listă de 110 nume figurează printre alţii Roberto Marrero, colaborator apropiat şi şef de cabinet al lui Juan Guaido, arestat pentru "terorism" şi întemniţat în martie 2019, la două luni după ce Guaido s-a declarat preşedinte interimar al Venezuelei.

Renzo Prieto şi Gilber Caro, doi deputaţi ai opoziţiei înverşunaţi anti-Maduro, de asemenea închişi, beneficiază şi ei de "graţierea" prezidenţială.

Anunţul a fost făcut cu trei luni înaintea alegerilor parlamentare de la 6 decembrie pe care Juan Guaido şi principalii lideri ai opoziţiei au îndemnat să fie boicotate, considerând că prin organizarea lor de către autorităţile chaviste vor fi "fraudate" cu siguranţă.

Printre cei graţiaţi se mai află persoane condamnate ori sub urmărire penală, fără a fi încarcerate. Este cazul lui Henry Ramos Allup, o altă figură a opoziţiei. Alţii sunt în exil, ca deputatul Luis Florido.

Juan Guaido, pe care circa 60 de ţări îl recunosc ca preşedinte interimar al Venezuelei, nu figurează pe această listă. Justiţia venezueleană, pe care opoziţia o denunţă că este subordonată puterii, l-a pus sub urmărire penală în şase dosare. El este acuzat mai ales că a încercat să îl răstoarne de la putere pe Nicolas Maduro într-un apel adresat armatei - rămas fără efect - la 30 aprilie 2019, dar este în libertate la ora actuală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.