Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia a demarat vânzarea unei participaţii de 20% la National Bank

pixabay
steag grecia

Grecia a demarat vânzarea unei participaţii de 20% la National Bank

Grecia a anunţat luni că intenţionează să vândă o participaţie de 20% la National Bank of Greece (NBG), după ce a finalizat vânzarea pachetului de 9% la Alpha Bank către UniCredit, în cadrul planului de a renunţa la acţiunile deţinute la băncile ţării, transmite Reuters, conform Agerpres.

Acţiunile NBG, a doua bancă din Grecia după capitalizarea bursieră, vor fi vândute printr-o ofertă publică şi printr-un plasament privat în perioada 14 - 16 noiembrie, la un preţ cuprins între 5 şi 5,44 euro per titlu, a informat Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF). Acesta deţine participaţii la primele patru bănci comerciale greceşti, după ce a injectat aproximativ 50 de miliarde de euro pentru a le recapitaliza în perioada crizei financiare.

Luni, acţiunile NBG înregistrau la Bursa de la Atena un declin de aproximativ 1%, la 5,39 euro, participaţia de 20% fiind evaluată la aproximativ un miliard de euro.

"Din participaţia de 20%, 17% va fi oferită fondurilor şi 3% investitorilor de retail. Dacă va exista o cerere solidă, HFSF ar putea majora la 22% participaţia oferită spre vânzare", a declarat pentru Reuters un oficial elen implicat în proces.

Tot luni, Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) a anunţat că a vândut un pachet de 9% din acţiunile Alpha Bank către UniCredit, pentru 293,5 milioane de euro, după ce banca italiană a venit cu o ofertă îmbunătăţită.

Luna trecută, HFSF a vândut o participaţie de 1,4% deţinută la Eurobank înapoi băncii.

În prezent, HFSF deţine 40,4% din NBG şi 27% din Piraeus Bank.

"Procesul în derulare privind vânzarea participaţiei în Alpha Bank nu va întârzia vânzarea acţiunilor National, planificată în următoarele săptămâni". Există interes din partea investitorilor internaţional pentru NBG, susţin sursele.

În ultimii ani, Grecia a atras investiţii semnificative, în urma redresării economiei. Luna trecută, agenţia de evaluare financiară S&P Global a revizuit în creştere ratingul ţării la "investment-grade" (recomandat pentru investiţii), după 13 ani în care a fost retrogradată la "junk" (nerecomandat pentru investiţii).

Anul acesta, băncile elene se aşteaptă la profituri semnificative şi speră să plătească dividende în 2024, pentru prima dată din 2010, când a izbucnit criza datoriilor suverane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.