Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia cere ONU să condamne acordul maritim turco-libian

monusco.unmissions.org
ONU Natiunile Unite

Grecia a cerut marţi Naţiunilor Unite să condamne un acord maritim între Turcia şi Libia "perturbator" pentru pacea şi stabilitatea în regiune, transmite AFP, citându-l pe purtătorul de cuvânt al guvernului elen, potrivit Agerpres.

Atena "vrea ca acordul să fie adus în atenţia Consiliului de Securitate al ONU astfel încât să poată fi condamnat", a adăugat Stelios Petsas. 

Guvernul lui Kyriakos Mitsotakis a trimis scrisori separate în care ridică această problemă secretarului general al ONU, Antonio Guterres, şi Consiliului de Securitate al ONU, a mai precizat Petsas. 

Acest acord, care delimitează frontiere maritime între cele două ţări, a fost încheiat "cu rea credinţă" şi rămâne "invalid deoarece nu a fost aprobat de parlamentul libian", a arătat purtătorul de cuvânt citat.

Citește și: INCENDIAR Ion Iliescu, acuzații după interviul dat agenţiei TASS - susține că i-au fost denaturate afirmaţiile

Acordul în cauză a fost semnat pe 27 noiembrie la Istanbul de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi de Fayez al-Sarraj, şeful guvernului libian de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU. 

După semnare, Grecia a condamnat cu fermitate acordul, pe care l-a calificat vineri drept o "încălcare a dreptului maritim internaţional şi a drepturilor suverane ale Greciei şi ale altor state". Totodată, aceeaşi ţară a anunţat expulzarea ambasadorului libian la Atena. 

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a continuat luni anunţând că Turcia şi Libia ar putea desfăşura activităţi comune de explorare în largul Ciprului, într-o zonă cu importante zăcăminte de gaz. 

"Cu acest acord, am crescut la maximum teritoriul asupra căruia avem autoritate. Putem realiza activităţi comune de exploatare", a declarat Erdogan, într-un interviu acordat televiziunii publice TRT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.