DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

GRECIA. Efectele crizei: numărul depresiilor a explodat, rata sinuciderilor a crescut

sinucidere

Recesiunea şi anii aspri de austeritate i-au măcinat teribil pe greci. O treime dintre ei trăiau sub pragul sărăciei încă de acum doi ani, potrivit unui studiu apărut în publicaţia germană Die Welt. Tot cu o treime a crescut şi rata sinuciderilor, iar numărul grecilor care suferă de depresie a explodat. Este mai mare cu 270 la sută faţă de 2010.

Motivele pentru care mulţi greci au ajuns la capătul răbdării sunt multe, dar cele mai des invocate sunt lipsa unui loc de muncă şi scăderea salariilor.

Între 2010 şi 2014, salariul minim pe economie s-a prăbuşit cu 26%, iar cel mediu, cu 38%, arată studiul publicaţiei Die Welt. De tăieri nu au scăpat nici pensiile, reduse în unele cazuri aproape la jumătate.

„Ne-au înjumătăţit salariile şi pensiile. Cu o mică pensie, trebuie să îi susţinem financiar pe copii, care nu au un loc de muncă, şi pe famiile lor”, se plânge un pensionar grec.

Peste scăderile salariilor şi pensiilor s-a suprapus un şomaj la cote enorme. Un sfert dintre greci nu au serviciu, iar situaţia tinerilor este dramatică: jumătate nu au un loc de muncă. În consecinţă, venitul mediu pe familie a scăzut cu o treime în ultimii patru ani. Tot mai mulţi greci au îngroşat numărul celor care trăiesc în sărăcie extremă.

„Nu cred că mai au ce tăia în Grecia. Am trecut prin atât de multe până acum. Sunt şomer de trei ani. Ce altceva ne mai pot lua?”, se întreabă un șomer.

Aşa se face că o treime din populaţia Greciei trăieşte într-o sărăcie lucie, potrivit studiului citat de jurnaliştii Die Welt.

Dificultăţile financiare au efecte severe. Anul trecut, s-au înregistrat cu 35 la sută mai multe sinucideri şi cu 270 la sută mai multe cazuri de depresie faţă de 2010, conform Die Welt.

Măsuri de austeritate în Grecia

- salariul minim pe economie a scăzut cu 26%

- salariul mediu pe economie a scăzut cu 38%

- pensiile medii au scăzut cu 45%

Venit mediu pe familie

- a scăzut cu 30% în 2014 față de 2010

Greci care trăiesc sub pragul sărăciei

- 2010 - 27,6%

- 2011 - 27,7%

- 2012 - 31%

- 2013 - 34,6%

Impact social (2010-2014)

- sunt cu 35% mai multe sinucideri

- cu 270% mai multe cazuri de depresie

(Sursa: Die Welt)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.