Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia: ONG-ul Sea Shepherd a lansat o campanie de protejare a focilor-călugăr din Marea Mediterană

eunis.eea.europa.eu
foca-calugar

ONG-ul Sea Shepherd a lansat la începutul lunii iunie o campanie de protejare a focilor-călugăr din Marea Mediterană în parcul protejat pentru faună marină Alonissos, din Grecia, unde acest mamifer ameninţat cu dispariţia trăieşte în cadrul unor colonii, informează AFP.

"MV Emanuel Bronner", unul dintre cele şapte vase din flota deţinută de Sea Shepherd, a început să patruleze zi şi noapte pentru a supraveghea o zonă de 3.000 de kilometri pătraţi şi pentru a împiedica "toate ameninţările, în special în sezonul estival", la adresa focilor mediteraneene din specia Monachus monachus, a precizat acest ONG într-un comunicat publicat joi.

În iulie 2021, una dintre aceste foci emblematice pentru insula grecească Alonissos a fost ucisă cu un harpon, provocând indignare în rândul rezidenţilor şi activiştilor de mediu, potrivit Agerpres.ro.

În această vară, Sea Shepherd-Grecia şi Sea Shepherd-Italia "îşi vor uni forţele pentru prima dată" într-o campanie de protejare a focilor-călugăr, o specie în pericol de dispariţie, ce era clasată cu puţin timp în urmă pe lista "speciilor în pericol critic de extincţie", precizează acelaşi comunicat.

Aproape jumătate din populaţia mondială a acestei specii trăieşte în apele greceşti, în special pe plajele din Alonissos şi pe câteva insule de mici dimensiuni din Marea Egee. În 2015, specialiştii au estimat că în lume mai există doar 600 de exemplare de foci-călugăr.

Colaborând în special cu Ministerul Mediului din Grecia, Paza de Coastă elenă şi administraţia Parcului Naţional Alonissos, ONG-ul Sea Shepherd a precizat că va monitoriza cu atenţie pescuitul ilegal din aceste ape protejate, navigaţia din zonele interzise din cauza riscurilor pentru ecosistem şi degradarea plantelor acvatice Posidonia, care favorizează viaţa acvatică şi sunt protejate în Marea Mediterană.

Toate aceste practici alcătuiesc cele mai mari ameninţări pentru focile-călugăr, precum şi pentru alte specii protejate din Alonissos, în centrul unui parc creat în urmă cu 30 de ani pentru a apăra fauna marină.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.