Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia, PARALIZATĂ de o grevă naţională

GreekReporter.com
grecia

Angajaţii din sectorul public şi privat din Grecia vor organiza joi o grevă generală de 24 de ore la chemarea principalelor confederaţii sindicale, ADEDY şi GSEE, pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate cerute de creditorii internaţionali în cadrul programului său de asistenţă, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Transportul urban va fi restricţionat, autobuzele şi troleibuzele urmând să funcţioneze doar între orele 9 am şi 9 pm, în timp ce metroul şi tramvaiele vor funcţiona între orele 10 am şi 4 pm. De asemenea, navele pentru transportul de pasageri vor rămâne la chei, iar circulaţia trenurilor va fi afectată. Doctorii din spitalele de stat, profesorii şi angajaţii băncilor sunt aşteptaţi să se alăture şi ei protestelor.

Citeşte şi: Bill English va conduce guvernul din Noua Zeelandă

"Povara pe care o purtăm este de nesuportat", se arată într-un comunicat al confederaţiei sindicale GSEE, care califică solicitările creditorilor internaţionali drept "iraţionale".

Muncitorii şi pensionarii sunt aşteptaţi să participe la un marş prin centrul Atenei în cea de-a doua parte a zilei. Cu toate acestea, gradul de participare la protestele de stradă a fost unul redus după ce în luna iulie 2015 Grecia a semnat un al treilea acord de sprijin cu creditorii din zona euro.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au apreciat luni că autorităţile de la Atena şi creditorii trebuie să urgenteze procedura de revizuire a acordului de asistenţă, care s-a lovit de un obstacol cu privire la reformele din domeniul muncii cerute de creditori, printre care concedieri în masă şi revizuirea contractelor colective negociate între angajatori şi sindicate. Un alt subiect spinos îl constituie măsurile necesare pentru acoperirea unui deficit fiscal prognozat pentru 2018.

Citeşte şi: Opoziţia din Venezuela pregăteşte noi proteste împotriva preşedintelui Maduro

Premierul grec Alexis Tsipras speră să ajungă la un acord cu creditorii înainte de finalul anului, astfel încât obligaţiunile greceşti să poată fi incluse în programul de achiziţii de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene. Aceasta ar ajuta Grecia să revină pe pieţele financiare internaţionale în cursul anului următor, pentru prima dată după 2014, şi ar reduce dependenţa de fondurile furnizate în cadrul programului de asistenţă.

Separat, Parlamentul de la Atena ar urma să supună sâmbătă votului proiectului de buget pe 2017. Parlamentarii au dezbătut deja noi majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli în cadrul bugetului pe anul viitor, care este construit pe baza unei creşteri economice de 2,7% şi al unui surplus bugetar, care exclude serviciul datoriei, de 2% din PIB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.