Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia pregateste un pachet de reforme în valoare de 12 miliarde de euro

grecia

Grecia pregateste un pachet de reforme în valoare de 12 miliarde de euro pe o perioada de doi ani, dorind sa puna capat recesiunii, dupa mai multe luni de negocieri fara succes cu creditorii internationali, potrivit unui articol publicat joi în cotidianul elen Kathimerini, preluat de Reuters.

Guvernul condus de Alexis Tsipras are termen limita pâna vineri sa prezinte un program de reforme în schimbul unor noi ajutoare, care, daca va fi pe placul partenerilor europeni, va permite Greciei sa beneficieze de noi fonduri si sa evite astfel iesirea din zona euro.

Potrivit Kathimerini, în loc de o crestere de 0,5% preconizata anterior pentru acest an, dupa mai multe luni de incertitudini si doua saptamâni de restrictii asupra miscarilor de capital, economia Greciei ar urma sa înregistreze o recesiune de aproximativ 3%, conform celor mai recente estimari.

'Se preconizeaza ca masuri în valoare de opt miliarde de euro pe care Grecia le-a prezentat pentru 2015 si 2016 sa fie majorate cu doua miliarde de euro anual, ceea ce va duce totalul la 12 miliarde de euro', sustine Kathimerini.

Grecia tocmai a iesit anul trecut dintr-o recesiune grava care i-a redus cu un sfert Produsul Intern Brut, pe o perioada de sase ani, si a lasat 25% din forta de munca în somaj.

O a doua publicatie greaca, Naftemporiki, sustine ca pachetul de reforme include majorarea taxelor pentru companii pâna la 28%, de la 26%, cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata pentru produsele de lux pâna la 13%, de la 10%, majorarea TVA pentru alimentele procesate, restaurante, servicii de transport si unele servicii de sanatate oferite de sectorul privat pâna la 23%, de la 13% în prezent, precum si o crestere a TVA-ului pentru hoteluri pâna la 13%, de la 6,5% în prezent. În schimb, articolul din Naftemporiki precizeaza ca insulele grecesti vor acorda în continuare reducerile de taxe pe care creditorii internationali doreau sa le elimine. Naftemporiki estimeaza ca întregul pachet are o valoare de 10-12 miliarde de euro.

Toate aceste masuri de reforma risca sa se loveasca de opozitia aripii radicale a partidului Syriza, precum si a partenerului de coalitie, dupa ce Guvernul condus de Tsipras a facut campanie pentru ca populatia Greciei sa raspunda 'Nu' la noi masuri de austeritate.

Alegatorii greci au respins, duminica, ultimele propuneri de acord ale creditorilor internationali, la un referendum convocat de Guvernul condus de stânga radicala Syriza, în frunte cu premierul Alexis Tsipras.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.