Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia: Prima decizie de retrimitere în Turcia a unui solicitant de azil sirian

imigranti

Un solicitant de azil sirian sosit în Grecia a fost considerat eligibil pentru a fi retrimis în Turcia în virtutea acordului dintre Uniunea Europeană şi Ankara semnat în luna martie, aceasta fiind prima decizie în acest sens făcută publică, au indicat joi, pentru AFP, surse apropiate acestui dosar. 

Bărbatul, în vârstă de 46 de ani şi care s-a declarat homosexual, a sosit pe insula grecească Lesbos după 20 martie, data intrării în vigoare a acordului dintre UE şi Turcia. În primă instanţă, cererea sa de protecţie a fost respinsă de către autorităţile elene. 

El a contestat decizia, dar o comisie de apel din Grecia a considerat că Turcia este o ţară sigură pentru solicitantul de azil respectiv, a explicat Fotini Barka, reprezentant al organizaţiei neguvernamentale 'Consiliul grec pentru refugiaţi'. 

O sursă juridică apropiată acestui dosar a confirmat această hotărâre, precizând că este vorba despre prima decizie în acest sens comunicată de o comisie de apel. 

''Vom începe procedurile pentru a încerca să obţinem anularea acestei decizii de către justiţia greacă şi suspendarea retrimiterii'' în Turcia a solicitantului de azil sirian, a afirmat Barka. 

Potrivit agenţiei de presă ANA, comisia de apel şi-a justificat decizia prin faptul că solicitantul de azil a trăit timp de mai mulţi ani la Istanbul. Bărbatul a afirmat că în metropola turcă a fost victima ameninţărilor cu referire la orientarea sa sexuală. 

Semnat la Bruxelles în 18 martie şi criticat de ONU şi de organizaţii neguvernamentale, acordul dintre UE şi Ankara prevede revenirea în Turcia a oricărui migrant sosit în Grecia începând cu 20 martie şi care nu a prezentat cerere de azil sau a cărui cerere a fost respinsă. 

În schimb, UE se angajează ca, în schimbul fiecărui migrant sirian retrimis pe teritoriul turc, să reinstaleze un solicitant de azil într-o ţară membră, în limita a 72.000 de locuri. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.