Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecii și americanii cer Iranului eliberarea celor două petroliere arestate în Golful Persic

euronews.com
Mercer Street atac petrolier nava

Washingtonul şi Atena au cerut luni Iranului să elibereze două petroliere greceşti confiscate în apele Golfului, SUA condamnând această acţiune ca nejustificată şi constituind o "ameninţare la adresa securităţii maritime", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, transmite AFP preluat de agerpres.

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat luni la telefon cu ministrul grec de externe Nikos Dendias, iar cei doi "au convenit ca Iranul să elibereze imediat navele confiscate, încărcătura şi echipajele acestora", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

"Statele Unite sunt alături de Grecia, aliatul şi partenerul nostru NATO cheie în faţa acestei confiscări nejustificate", a spus el.

'Hărţuirea continuă de către Iran a navelor şi ingerinţa sa în libertăţile şi drepturile de navigaţie internaţionale reprezintă o ameninţare la adresa securităţii maritime şi a economiei globale", a adăugat el.

Vineri, Gărzile Revoluţionare, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, au anunţat că au capturat cele două petroliere greceşti după ce Teheranul a protestat împotriva confiscării la mijlocul lunii aprilie de către Grecia, la cererea SUA, a unei nave care transporta petrol iranian.

În temeiul sancţiunilor europene impuse în contextul războiului din Ucraina, autorităţile elene au confiscat pe 19 aprilie în largul insulei Eubeea nava cargo rusescă Pegas, redenumită câteva zile mai târziu Lana. Potrivit informaţiilor de la acea dată, vaporul transporta 115.000 tone de petrol iranian.

Potrivit autorităţilor iraniene, echipajele a două nave cargo greceşti confiscate vineri au rămas la bord şi sunt în stare bună.

Ministerul de externe de la Atena a denunţat un act care "seamănă cu pirateria". A indicat că din echipajele celor două nave fac parte nouă cetăţeni eleni, dar a refuzat să comunice numărul total al marinarilor aflaţi la bordul celor două petroliere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.