Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Greu al PSD, ATAC la Iohannis: 'Agresiune la adresa ordinii constituționale a României'

Inquam Photos / Octav Ganea
iohannis

Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a declarat, marți, că prin tergiversarea aplicării deciziei CCR referitoare la revocarea din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, Klaus Iohannis ”devine tot mai mult un președinte neconstituțional”, scrie Mediafax.

Citeşte şi: Gabriela Firea și-a redeschis pagina de Facebook. SURPRIZĂ de PROPORȚII pentru contestatari

”Prin tergiversarea aplicării deciziei CCR Iohannis devine tot mai mult un președinte neconstituțional. Tergiversările Președintelui sunt complet nejustificate, iar fiecare zi care trece fără ca acesta să aplice decizia CCR îl apropie mai mult de statutul de președinte neconstituțional. Refuzul său ar genera consecințe grave atât în plan intern, cât și european. Un astfel de demers ar scoate România de pe harta țărilor cu democrații consolidate! Președintele ne spune, practic, că orice decizie a unei instanțe de judecată din România poate fi pusă în discuție, în loc să fie executată. Este un gest iresponsabil și un act de agresiune la adresa ordinii constituționale a României”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă al PSD, Dan Nica.

Liderul europarlamentarilor PSD mai susține că ideea declanșării unei dezbateri publice pe tema deciziei CCR este un nonsens, de vreme ce Curtea este singura instituție abilitată să stabilească interpretarea corectă a Legii fundamentale.

”Deciziile Curții nu pot face obiectul dezbaterilor publice. Deciziile CCR se execută! Cum să dezbați ceva ce este definitiv și irevocabil conform legii? Ne aflăm în fața unui precedent extrem de periculos, prin care însuși Președintele țării îndeamnă la nesupunerea în fața legilor și instanțelor judecătorești, doar pentru că o decizie nu este pe placul său. Iar insinuarea Președintelui că se dorește afectarea independenței procurorilor reprezintă o acțiune gravă de intoxicare a opiniei publice, în condițiile în care motivarea CCR precizează explicit: <>”, a adăugat Nica.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că a citit motivarea Curţii Constituţionale referitoare la revocarea Codruţei Kovesi, precizând că mai are "un pic" de citit. Şeful statului a anunţat că, la o primă lectură, motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări.

"Am citit motivarea deciziei CCR. Ca să nu apară așa o confuzie în spațiul public. Eu am spus de prima dată că voi citi această motivare până când o înțeleg foarte bine. Deci mai avem un pic de citit, însă citind această motivare au apărut câteva chestiuni care m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină. Două, trei chestiuni aș sublinia, după o primă citire foarte atentă a deciziei și a motivării. Vreau să spun că, în această etapă, recunosc că motivarea aduce la suprafață mai multe întrebări decât clarificări, dar o aprofundare ulterioară ne poate aduce mai aproape de adevăr. Vom vedea", a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, după întrevederea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia

Şeful statului a acuzat Partidul Social Democrat că vrea să limiteze puterile preşedintelui, precizând că judecătorii Curţii Constituţionale sunt în aceeaşi logică.

"Putem să constatăm destul de ușor că PSD încearcă să amputeze puterile președintelui. Atenție, un partid, PSD, încearcă să amputeze puterile președintelui României. De ce? Fiindcă actualul președinte al României are în multe privințe altă părere decât majoritatea pesedistă din parlament. Am văzut această dorință, prima oară când s-a modificat legea ANCOM, a continuat discuția chiar când s-au discutat legile justiției, unde puterea președintelui a fost diminuată față de situația anterioară a legilor în vigoare. Nu cumva aceste legi au fost modificate și pentru a diminua puterea președintelui? E clar că PSD încearcă cu toate mijlocele de care dispune să diminueze puterea președintelui. Din păcate, decizia CCR e în aceeași logică, de diminuare a rolului președintelui, în numirea și revocarea unui procuror", a mai spus Klaus Iohannis.

Social-democrații au susținut, marți, potrivit unui comunicat de presă, că declarațiile președintelui Klaus Iohannis echivalează cu un îndemn la nesupunere în fața legilor și instanțelor de judecată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.