Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Greva din educație și comparația cu adevărat relevantă: Cât câștigă de fapt cadrele didactice

Radu Pop
van Chiosea / Alamy / Alamy / Profimedia
salarii profesori cadre didactice salariu

În dezbaterea despre greva profesorilor sunt multe discuții care pornesc de la cifre și corelații false. Se vorbește despre stabilirea câștigului salarial al profesorilor debutanți la nivelul câștigului salarial mediu brut pe economie, de parcă debutanții din celelalte sectoare si din mediul privat ar avea venituri la nivelul câștigului mediu.

Corect ar fi să comparăm câștigul salarial al profesorului debutant cu câștigul salarial minim pe economie, pentru că acolo se află debutanții, inclusiv în mediul privat (Romania are 1,9 milioane de contracte de muncă la salariul minim, 28% din total contracte de muncă).

Dacă facem comparația cu castigul salarial minim, observăm că, după adoptarea OUG de la 1 iunie, în România un profesor debutant primește cu 70% mai mult decât căștigul salarial minim brut pe economie, peste Grecia, Franța și Ungaria (plus 40%), Slovacia (+20%) sau Polonia (+10%)

content-image

Dacă vom compara câștigul salarial mediu din Învățământ - după OUG de la 1 iunie - cu câștigul salarial mediu din sectorul privat, observăm un raport de 1,25 adică câștigul mediu brut din Învățământ va fi mai mare cu 25% decât câștigul salarial mediu din sectorul privat (8500 lei media din Educatie față de 6812 lei câștigul mediu din sectorul privat).

Mai mult, după creșterile implementate de la 1 iunie 2023, câștigul salarial mediu brut din Educație va fi de 8500 lei, plus 1210 lei (plus 16,6%) față de ultima valoare a câștigului brut pe economie publicată de Institutul Național de Statistică (7290 lei).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.