DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Grevă geneală: Consilierii de probațiune din Capitală și din șase județe din țară au început protestul

promptmedia.ro
greva

Consilierii de probațiune din Capitală anunță că, miercuri, au intrat în grevă, alături de angajați din alte șase județe, fiind nemulțumiți de problemele privind calcularea salariilor, semnalate de-a lungul anilor la Ministerul Justiției. Alte 12 județe se pregătesc să intre în grevă joi și vineri, transmite Mediafax.

Consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune (SP) București anunță că au intrat în grevă generală, miercuri, alături de angajații serviciilor de probațiune din alte șase județe, precum Arad, Brașov, Cluj, Galați, Ilfov, Timiș și Vrancea. De asemenea, consilierii de probațiune din alte 12 județe intenționează să declanșeze la rândul lor greva generală în cursul zilei de joi (județele Alba, Botoșani, Dâmbovița, Harghita, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) și vineri, (județele Argeș, Bistrița-Năsăud, Iași, Mureș și Teleorman), anunță consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune București.

„Consilierii de probațiune protestează astfel față de nerezolvarea problemelor de natură salarială pe care le-au semnalat în ultimii ani către conducerea Direcției Naționale de Probațiune (DNP), respectiv a Ministerului Justiției (MJ) și care s-au acumulat în timp, culminând cu calculul incorect al salariilor tuturor angajaților din sistemul de probațiune începând cu luna ianuarie 2018, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi cadru de salarizare unitară în sistemul bugetar. La nivel declarativ, responsabilii din DNP și MJ au recunoscut toate problemele semnalate de consilierii de probațiune, dar până în prezent nu au luat măsuri pentru soluționarea acestora. Numeroasele încercări ale angajaților de a obține rezolvarea acestor probleme pe calea dialogului au eșuat și au condus în cele din urmă la decizia acestora de a intra în grevă”, au precizat consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune București, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, consilierii aflați în grevă solicită DNP și Ministerului Justiției următoarele: calcularea corectă a salariilor conform formulei de calcul stabilită de Legea cadru de salarizare unitară în sectorul bugetar și confirmată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale; plata efectivă a sumelor de bani rezultate din calcularea incorectă a salariilor, în baza unei formule de calcul eronate, din luna ianuarie 2018 până în prezent; elaborarea și emiterea Ordinului Ministrului Justiției (OMJ) comun și calcularea imediată a salariului având la bază Valoarea de Referință Sectorială (VRS) de 463,5 lei, conform adresei emise de ministrul justiției în luna mai 2018, în vederea emiterii OMJ individuale cu VRS 463,5 lei; plata efectivă a drepturilor salariale în conformitate cu OMJ individuale menționate la punctul 3; aducerea la îndeplinire a OMJ 542/05.02.2018 prin plata efectivă a drepturilor salariale restante pentru perioada decembrie 2016 - noiembrie 2017; punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile pronunțate în favoarea consilierilor de probațiune.

„Pe perioada grevei, angajații Serviciului de Probațiune București vor respecta legislația în vigoare și vor asigura serviciile esențiale aflate în sarcina instituției, reprezentând cel puțin o treime din activitatea normală. În conformitate cu art. 59 din Legea 123/2006 privind statutul personalului de probațiune, consilierii din cadrul SP București vor asigura, în timpul grevei, ”, mai spun consilierii de probațiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.