Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grevă generală de o zi în administraţie

greva administratie

Sindicaliştii din administraţie vor declanşa greva generală cu întreruperea activităţii timp de o zi în administraţia publică locală din România, din cauza salarizării la limita subzistenţei a acestei categorii de bugetari, iar data acţiunii de protest urmează să fie stabilită în cadrul unei şedinţe a Biroului federal din 23 aprilie 2015, a anunţat joi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), într-un comunicat citat de Agerpres.

Ulterior, participanţii vor stabili data declanşării grevei generale pe termen nelimitat.

Nemulţumirea sindicaliştilor este legată de Legea nr. 71/2015 pentru aprobarea OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi a altor măsuri în domeniul cheltuielilor, care comite 'grave discriminări în ceea ce priveşte salarizarea şi drepturile diferitelor categorii de bugetari'.

Potrivit FNSA, angajaţii din administraţia publică locală sunt cea mai slab plătită categorie de salariaţi din sectorul bugetar.

'Guvernul României adoptă în continuare o atitudine sfidătoare faţă de problemele acestor salariaţi, manifestând nepăsare şi indiferenţă faţă de angajaţii din administraţia publică locală care sunt priviţi ca nişte slujitori fără drepturi şi cărora Statul Român nu are obligaţia de a le asigura un trai decent, nediscriminatoriu în comparaţie cu celelalte categorii de bugetari (învăţământ, sănătate, apărare, asistenţă socială precum şi aparatul administraţiei centrale - categorii care au beneficiat de creşteri salariale şi de derogări de la legislaţia care limitează drepturile salariale)', apreciază Valer Suciu, preşedinte al FNSA.

Revendicările minimale şi decente ale categoriei de bugetari pe care îi reprezintă FNSA vizează reglementarea şi liberalizarea acordării, începând cu anul 2015, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii precum şi creşteri salariale şi pentru salariaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

În consecinţă, FNSA va hotărî, în cadrul unei şedinţe a Biroului federal din data de 23 aprilie 2015, data declanşării grevei generale timp de o zi în administraţia publică locală din România, urmând ca după aceasta, participanţii să stabilească data declanşării grevei generale pe termen nelimitat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.