Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grindeanu:Înzestrarea Armatei se va face conform strategiei în materie a NATO

Cotidianul
Grindeanu 2

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marţi, că programele de înzestrare a Armatei Române se vor derula conform cu strategia de înzestrare a NATO, în baza acordului dat de Parlament, şi cu dorinţa ca mare parte din fondurile alocate domeniului, respectiv 16 miliarde de lei pentru 2017, să fie investiţi pentru revitalizarea industriei naţionale de apărare. "Avem pentru prima dată 2% (din PIB - n.r.) la Apărare, credite bugetare, nu credite de angajament. (...) Ceea ce înseamnă că e primul guvern care face ce ne-am angajat cu mulţi ani în urmă. E important să spunem şi nu e simplu să dai în mod direct credite bugetare, nu credite de angajament, să dai în mod direct 2% pentru Apărare, nu a fost simplu", a declarat Sorin Grindeanu, la B1 Tv, întrebat cum se vor derula programele de înzestrare a Armatei Române.

Premierul a precizat că alocarea bugetară pentru acest an este de "undeva peste 16 miliarde de lei". "Pe de altă parte, mai e de ceva, înainte de a vorbi de ce vom cumpăra sau ceea ce se doreşte a fi cumpărat de către cei din Armată. Şi am spus lucrul acesta de când am prezentat programul de guvernare în Parlament, pe domeniul apărării. Mare parte din aceşti bani care vor fi investiţi nu doar anul acesta, ci şi în anii următori îmi doresc să fie cheltuiţi, mare parte din ei, cu ajutorul industriei naţionale de apărare, parte din industria noastră de apărare se află la Ministerul Economiei, parte se mai află şi la Ministerul Apărării. Pentru a revitaliza acest domeniu extrem de important pentru fiecare dintre noi şi, până la urmă, un domeniu unde noi am fost foarte buni, am spus şi asta şi facem că aceşti bani, de anul acesta, de anii viitori, parte mare din aceşti bani să fie cheltuiţi în industria naţională de apărare", a declarat Grindeanu.

Întrebat dacă programele de înzestrare ale Armatei se vor baza pe achiziţii "de la americani sau de la europeni", premierul a subliniat că prima condiţie este că "aceste înzestrări trebuie făcute conform cu strategia de înzestrare a NATO". "Nu să cumpărăm de dragul de a cumpăra. Lucrurile acestea sunt foarte clar stabilite, ce trebuie să luăm în mod obligatoriu, ca şi ţară membră NATO. Poate că, condiţia asta nu a fost pusă de foarte multe ori în săptămânile şi în lunile trecute, dar este esenţială. Totodată, mai trebuie respectaţi nişte paşi pe care cei de anul trecut (guvernarea Cioloş - n.r.) ca să dau dau doar un exemplu, cel legat de corvete, nu i-au respectat şi anume acordul Parlamentului. Orice investiţie peste 100 de milioane de euro în acest domeniu trebuie să primească acordul Parlamentului. (...) Şi acum revenind, Ministerul Apărării a trimis către Parlament solicitările conform acestui plan de înzestrare, parte a planului de înzestrare NATO, fiind ţară membră NATO, şi s-au primit pentru mare parte dintre ele aprobările de la Parlament. Deci, aceşti paşi au fost făcuţi pentru mare parte dintre aceste cereri", a evidenţiat premierul.

El a reiterat că dincolo de alegerea de cumpărare de armament de la producători americani sau europeni, ceea ce interesează este revitalizarea industriei naţionale de apărare. "Şi nici nu cred că trebuie puse lucrurile de forma următoare, cumpărăm de la americani sau cumpărăm de la europeni. Sunt foarte multe produse care sunt mai bune, ştie toată lumea, care sunt făcute de către americani, altele...E vorba de banii românilor, şi vă spun direct, nu mă interesează nici pe mine, nici pe colegii mei decât condiţiile de care v-am vorbit mai devreme ca mare parte din aceşti bani să rămână şi să revitalizăm industria naţională de apărare. Cine e în stare să îndeplinească aceste condiţii sigur că, e absolut normal, că pleacă cu un plus", a precizat Grindeanu.

El a mai spus că în România nu se pot face peste noapte rachete, dar se doreşte ca parte din banii alocaţi înzestrării Armatei să se întoarcă în comenzi pentru industria naţională de apărare prin sistemul offset.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.