Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Groenlanda scoate capul în lume. Danemarca a acceptat ca cea mai mare insulă a lumii să aibă reprezentant la NATO

Smapse
Groenlanda steag

Guvernul local al Groenlandei, parte a Regatului Danemarcei, şi Ministerul de Externe al Danemarcei au ajuns la un acord pentru desemnarea unui diplomat la NATO care să reprezinte regiunea.

Groenlanda, cea mai mare insulă a lumii şi parte a Regatului Danemarcei, va primi pentru prima dată în istorie rolul de a reprezenta regiunea în NATO. Insula se situează pe o poziţie critică pe traseul Mării Nordului. Ministrul de externe, al afacerilor şi comerţului din Groenlanda, Vivian Motzfeldt, a declarat că "Este imporant ca interesul Groenlandei să se intensifice faţă de evoluţia politicii de securitate în regiune, precum şi faţă de concentrarea NATO în această zonă.", relatează Rador.

"Este important ca NATO să ne cunoască priorităţile"

Ministrul a adăugat: "Este important ca NATO să manifeste înţelegere faţă de regiunea noastră şi faţă de condiţiile speciale ale societăţii noastre, precum şi pentru a ne cunoaşte interesele, valorile şi priorităţile noastre." Lida Skifte Lennert, care are o experienţă de 25 de ani în adminsitraţia centrală a Groenlandei, va fi primul reprezentant al regiunii la Comandamentul General al NATO.

Trump intenţiona să cumpere insula

În anul 2019, presa din SUA scria că fostul preşedintele al SUA, Donald Trump, intenţionează să cumpere Groenlanda, pentru resursele bogate şi importanţa ei geopolitică. De asemenea, şi în anul 1946, preşedintele de atunci al SUA, Harry Truman, oferise Danemarcei aur în valoare de 100 miloane de dolari pentru a cumpăra Groenlanda, regiune autonomă situată la Polul Nord, parte a Regatului Danemarcei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.