DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

BBC: Forțele speciale ale unei brigăzi de elită a GRU ar fi fost ucise în timp ce se retrăgeau din Liman

bbc.co.uk
razboi soldati armata

La apărarea orașului Liman din regiunea Donețk, de unde trupele ruse s-au retras, au luat parte trupele de elită ale unei brigăzi a GRU din Federația Rusă, a relatat serviciul rus al BBC, în baza postărilor de pe rețelele de socializare și a discuţiilor purtate cu rudele militarilor ruşi morți, potrivit Rador.

Potrivit jurnaliştilor serviciului rus al BBC, cel puţin nouă militari ruşi ai Brigăzii a 3-a a Forţelor Speciale din cadrul Direcției Generale de Informații, GRU, care este Agenția de informații militare externe a Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse, au fost ucişi, în timpul retragerii din localitatea Liman.

Mai mulţi militari ruşi din această unitate au fost grav răniţi.

Printre cei decedaţi, după cum a stabilit BBC Russian Service, citat de publicația MEDUZA, se numără militarii Daniil Boikov și Aleksei Cindin, sublocotenentul Viktor Gorobeţ, locotenentul Viaceslav Zinţov, soldatul Andrei Şorin și Iuri Filatov. Militarii Karpenko și Uzbiakov (nu sunt cunoscute numele lor complete) au fost duși la spital cu răni grave. Uzbiakov a murit ulterior. Cel mai tânăr avea 19 ani.

''Aproape toţi membrii brigăzii GRU au murit. Băieții sunt nişte adevărați eroi. Singurul regret este că nu mai există acești eroi'', a confirmat pentru BBC sora uneia dintre victime. ''În total, nouă persoane au murit, două au fost rănite'', a spus soția altei victime. Rudele militarilor nu știu exact unde și cum au murit ei, precum și când trupurile lor vor fi returnate familiilor, notează BBC Russian Service

''Știu că acești băieţi au fost aruncați acolo, au ripostat o zi întreagă, dar nu au putut să reziste. Fratele meu a murit, avea doar 21 de ani, a murit şi prietenul lui, care avea 19 ani'', a spus sora unui militar rus decedat. Presa rusă nu relatează aproape niciodată despre operațiunile care implică forțele speciale GRU, mai ales atunci când este vorba despre retrageri, notează BBC.

''Propaganda rusă caută întotdeauna să prezinte cazul în așa fel încât nu militarii obișnuiți au fost de vină într-un anumit sector al frontului, ci voluntarii ruși și cei mobilizați din republicile autoproclamate'', mai relatează BBC Russian Service.

Corespondenții militari ruși au relatat în mod similar despre retragerea din Liman. BBC citează mai multe declaraţii ale jurnaliștilor militari și postări de pe canalele de Telegram, care spun că la apărarea orașului au participat voluntari, cazaci, precum și locuitorii mobilizați ai autoproclamatei republici populare Luhansk. De asemenea, din relatările corespondenților militari ruşi rezultă că armata obișnuită rusă a luat parte la lupte. Cu toate acestea, forțele speciale GRU nu sunt menționate în ele.

După cum sugerează BBC, moartea a cel puțin nouă soldați ai Brigăzii a 3-a GRU lângă Liman este cea mai mare pierdere a Brigăzii a 3-a a Forțelor Speciale. Totodată, potrivit unuia dintre interlocutorii jurnaliştilor, unitatea a suferit pierderi încă de la începutul războiului. Potrivit informațiilor din surse bine informate, jurnaliștii BBC au constatat că primii luptători ai Brigăzii a 3-a GRU au murit în perioada 3-4 martie. Potrivit jurnaliștilor, aceștia erau cercetași - fiind vorba despre comandantul companiei, maiorul Azamat Alimov, căpitanul Aleksei Ciucimanov, sergenții juniori Stanislav Gherasimov și Egor Bukatin.

În total, până la 1 septembrie, BBC, Mediazona și o echipă de voluntari au reușit să culeagă informații despre moartea a 26 de militari ai Brigăzii a 3-a a GRU, inclusiv cinci ofițeri. Cercetătorii au găsit și un stand cu fotografii ale militarilor morți, expus în timpul campionatului de box al Forțelor Armate Ruse de la Borisoglebsk, unde au fost postate şi datele a 47 de militari morți și ofițeri ai Brigăzii a 3-a a forțelor speciale GRU.

După cum notează BBC, aproape fiecare al patrulea militar al forțelor speciale GRU care a murit este ofițer. În articolul său, publicat de Michael Kofman, expert de la Centrul American de Analiză Navală, pentru fiecare militar rus mort în timpul războiului din Ucraina există în medie câte aproximativ trei și jumătate militari răniți. ''Pe baza acestor date, se poate presupune că mai mult de 200 de militari ar fi putut părăsi rândurile Brigăzii a 3-a a Forțelor Speciale GRU, în urma decesului sau a rănilor'', anunţă BBC Russian Service.

Totodată, BBC Russian Service notează că numărul exact este secret, face parte din informaţiile clasificate. ''Dar, chiar și conform unor estimări mai conservatoare, eliminarea a peste 200 de luptători poate echivala cu un eșec total şi cu distrugerea a două companii de forțe speciale GRU'', au menționat jurnaliștii, sugerând, de asemenea, că 75% dintre companiile de recunoaștere ale brigăzii ar putea fi dezactivate.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.