Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost descoperită o nouă grupă sanguină: se numește Er

analize sange

Un studiu efectiuat de National Health Service Blood and Transplant (NHSBT) şi publicat în revista ''Blood'' anunţă descoperirea unei noi grupe de sânge, numită „Er”, relatează La Reppublica preluat de Rador.

Cele patru grupe de sânge majore cunoscute sunt: ​​A, B, 0 și AB. Dar există mai multe modalități de grupare a celulelor roșii din sânge pe baza diferențelor de zaharuri sau proteine ​​care le acoperă suprafața, antigenele. Descoperirea unei noi grupe sanguine este importantă pentru medici, deoarece în acest fel pot diagnostica corect o problemă precum cea a incompatibilității dintre mamele însărcinate și copilul lor. Până în prezent, Societatea Internațională de Transfuzie de Sânge (ISBT) identifică 43 de clasificări diferite ale sistemelor grupelor de sânge la oameni.

Studiul

Potrivit studiului, grupa de sânge poate determina celulele imune să atace celulele nepotrivite, ceea ce se întâmplă atunci când grupurile de sânge sunt incompatibile. Experții cred că acest lucru ar putea fi extrem de util pentru toţii medici, atunci când au dificultăți în a-și diagnostica pacientul.

Moartea a doi bebeluși i-a încurajat pe oamenii de știință să cerceteze o grupă de sânge rară identificată pentru prima dată la oameni în urmă cu 40 de ani. Descoperirea se referă mai precis la un subgrup specific de Er, care deschide acum noi uși pentru a preveni tragedii similare în viitorul apropiat.

Medicii se concentrează pe sistemele grupelor sanguine ABO și pe factorul Rh, un anumit antigen (substanță care induce un răspuns imun specific din partea organismului) pe care unii îl au, iar alții nu. În primul caz vorbim de Rh pozitiv, în al doilea, de Rh negativ. Familiarizarea cu grupa sanguină și sistemele de factor Rh este crucială în cazul transfuziilor de sânge.

Cu toate acestea, marea varietate de antigene de suprafață celulară și variantele acestora fac situația mult mai complexă, în timp ce se știe puțin despre impactul lor clinic. Majoritatea antigenelor majore au fost identificate la începutul secolului al XX-lea, iar Er a fost identificată abia în 1982.

Sistemul imunitar

În 1988 a fost descoperită versiunea numită Erb. Codul Er3 a fost folosit pentru a descrie absența de Era și Erb. Când o celulă din sânge se află în prezența unui antigen pe care corpul nostru nu l-a clasificat ca fiind al nostru, sistemul nostru imunitar este activat, trimițând anticorpi pentru a semnala distrugerea celulelor care conțin antigenul suspect.

În cazuri rare, în timpul sarcinii se poate întâmpla ca țesuturile fătului să fie recunoscute ca fiind străine și, prin urmare, să fie atacate. Anticorpii generați trec prin placentă, provocându-i copilului nenăscut o boală hemolitică. În prezent, sunt implementate mai multe metode pentru prevenirea, sau tratarea bolii hemolitice la nou-născuți.

Au fost examinaţi 13 pacienți

Echipa de cercetători condusă de serologul Nicole Thornton de la National Health Service Blood and Transplant (NHSBT) din Marea Britanie a analizat sângele a 13 pacienți pentru antigene suspecte, identificând cinci variații ale antigenelor Er: variantele cunoscute Era, Erb, Er3 și alte două noi: Er4 și Er5. Prin secvențierea codurilor genetice ale pacienților, experții au reușit să identifice gena care codifică proteinele de suprafață celulară.

Este vorba de o genă deja familiară științei medicale: PIEZO1, care este deja asociată cu mai multe boli cunoscute. Cercetătorii și-au confirmat rezultatele prin eliminarea PIEZO1 dintr-o linie celulară de eritroblaste, un precursor al globulelor roșii, și prin testarea antigenelor. Acest studiu evidențiază cu adevărat potențialul antigenic al proteinelor și relevanța lor pentru medicina transfuzională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.