Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupările interlope iraniene furnizează Rusiei arme de contrabandă pentru războiul din Ucraina (The Guardian)

timesofisrael.com
hacker-iran

Rusia primește muniții și echipamente militare provenite din Irak pentru efortul său de război din Ucraina cu ajutorul rețelelor iraniene de contrabandă cu arme, potrivit unor membri ai milițiilor irakiene susținute de Iran și serviciilor regionale de informații care cunosc acest proces, informează The Guardian într-o anchetă.

RPG-uri și rachete antitanc, precum și sisteme de lansatoare de rachete de concepție braziliană, au fost expediate în Rusia din Irak, în timp ce campania Moscovei a eșuat în ultima lună, a aflat The Guardian. Un sistem de rachete Bavar 373 de fabricație iraniană, similar cu S-300 rusesc, a fost, de asemenea, donat Moscovei de către autoritățile de la Teheran, care au returnat și un S-300, potrivit unei surse care a ajutat la organizarea transportului.

Folosirea lumii interlope a traficului de arme ar semnala o schimbare dramatică în strategia rusă, în condițiile în care Moscova este forțată să se sprijine pe Iran, aliatul său militar din Siria, în urma noilor sancțiuni declanșate de invazia din Ucraina, punctează sursa citată.

Evoluțiile au, de asemenea, implicații uriașe pentru direcția și volumul schimburilor comerciale în afacerea internațională a traficului de arme. Noua fază a războiului din Ucraina nu aduce nicio cale evidentă pentru a pune capăt luptelor

Irakul a găzduit trupe americane și occidentale de la răsturnarea lui Saddam Hussein în 2003, iar SUA au antrenat și aprovizionat diverse unități ale armatei irakiene și ale forțelor speciale pentru a apăra guvernul de la Bagdad împotriva insurgenților. După două decenii de război, țara este inundată de armament.

O mare parte a acesteia a trecut în mod legal în mâinile milițiilor șiite susținute de Iran, care se opun prezenței SUA în țară, dar care, din 2016, au fost încorporate oficial în forțele armate irakiene ca parte a luptei împotriva Statului Islamic.

Cunoscute pentru eficiența lor în dezmembrarea "califatului" Statului Islamic - și pentru tratamentul brutal aplicat civililor sunniți - aceste grupări au devenit actori puternici în cadrul instituțiilor de securitate din Irak.

RPG-uri (grenade propulsate de rachete) și rachete antitanc aflate în posesia Hashd al-Shaabi, cea mai puternică umbrelă a miliției șiite, au fost transportate în Iran prin punctul de trecere a frontierei Salamja la 26 martie, unde au fost primite de armata iraniană și duse pe mare în Rusia, a declarat un comandant al ramurii miliției care controlează punctul de trecere.

Ḥashd al-Shaabi a demontat și a trimis, de asemenea, pe 1 aprilie, în Iran, două sisteme de lansatoare de rachete Astros II de concepție braziliană, cunoscute în Irak sub numele de versiunea Sajil-60 construită sub licență, potrivit unei surse din cadrul organizației. "Nu ne pasă unde merg armele grele [pentru că nu avem nevoie de ele în acest moment]", a declarat o sursă din Hashd al-Shaabi. "Orice este anti-american ne face fericiți".

Trei nave de marfă capabile să transporte astfel de încărcături - două sub pavilion rusesc și una sub pavilion iranian - au traversat Marea Caspică din portul iranian Bandar Anzali până la Astrahan, un oraș rusesc din delta Volgăi, în termenele stabilite. "Ceea ce au nevoie rușii în Ucraina în acest moment sunt rachete. Acestea necesită îndemânare pentru a fi transportate, deoarece sunt fragile și explozive, dar dacă ești hotărât să o faci, este posibil", a declarat Yörük Ișık, expert în afaceri maritime cu sediul la Istanbul. "De asemenea, nu este genul de activitate care ar fi detectată de imaginile din satelit, deoarece acestea pot fi transportate în cutii mari și containere de transport maritim obișnuite."

Mohaned Hage Ali, cercetător la Carnegie Middle East Center, a declarat: "Acest tip de armament sofisticat [sisteme de lansatoare de rachete] ar face o mare diferență pe teren în Ucraina”. Ḥashd al-Shaabi controlează o mare parte din regiunea de graniță cu Iranul, ceea ce ar face această tranzacție mai ușoară.

Alte țări, cum ar fi China, trebuie să fie foarte atente în ceea ce privește oferirea de arme Rusiei acum, având în vedere noua situație a sancțiunilor. Iar Iranul, ca parte a acestei axe, vrea să se asigure că Rusia nu pierde teren în acest conflict.

"Dacă regimul lui Putin este destabilizat, acest lucru are implicații uriașe pentru Iran, în special în Siria, unde Damascul este dependent de sprijinul aerian rusesc, iar Rusia coordonează pentru a evita un conflict direct între ei și Israel."

Sancțiunile economice extinse impuse Moscovei de către națiunile occidentale de la invazia din 24 februarie au inclus interdicții asupra bunurilor cu dublă utilizare - articole cu scop civil și militar - cum ar fi piesele de schimb pentru vehicule și anumite tipuri de dispozitive electronice și optice, precum și articole cu utilizări militare evidente.

Se pare că producătorii ruși au fost grav afectați de noile restricții, Ucraina afirmând că principala fabrică de vehicule blindate din țară, precum și o fabrică de tractoare, au rămas fără piese pentru fabricarea și repararea tancurilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.