Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupul de la Lima respinge o 'intervenţie militară' în Venezuela

Venezuela

Mai multe ţări ale Grupului de la Lima au respins sâmbătă orice "intervenţie militară" sau "folosirea forţei în Venezuela", la o zi după declaraţiile secretarului general al OSA, Luis Almagro, care nu a exclus această opţiune, relatează AFP, conform agerpres.ro

Unsprezece din cele 14 ţări care formează acest grup "şi-au exprimat preocuparea şi au respins orice demers implicând o intervenţie militară sau exercitarea violenţei, ameninţării sau folosirea forţei în Venezuela", potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul brazilian de Externe. 

Cele 11 ţări sunt Argentina, Brazilia, Chile, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexic, Panama, Paraguay, Peru şi Santa Lucia.

Războiul economic americano-chinez escaladează. Noi taxe vamale pentru produsele din China vor fi anunţate în zilele următoare (presa)


Vineri, secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, Luis Almagro, a declarat că nu trebuie exclusă nicio opţiune în Venezuela, în special o "intervenţie militară vizând răsturnarea regimului lui Nicolas Maduro" pe care l-a acuzat că a provocat cea mai gravă criză economică şi umanitară cunoscută de America Latină în ultimele decenii. 

Grupul de la Lima, care mai include Canada, Columbia şi Guyana, a fost înfiinţat în 2017 pentru a ajuta la rezolvarea crizei din Venezuela, denunţând în acelaşi timp radicalizarea guvernului preşedintelui socialist Nicolas Maduro. 

Cele 11 ţări din Grupul de la Lima şi-au reafirmat angajamentul de "a restaura democraţia în Venezuela şi a depăşi grava criză (...) printr-o soluţie paşnică şi negociată". 

Ele au îndemnat guvernul lui Nicolas Maduro "să pună capăt încălcării drepturilor omului, să elibereze deţinuţii politici, să respecte autonomia puterilor". 

Economia Venezuelei, care obţine 96% din venituri din vânzarea petrolului, este în cădere liberă de la criza petrolieră din 2014. Aproape 2,3 milioane de venezueleni şi-au părăsit ţara, din cauza penuriei alimentare şi de medicamente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.