Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupul de la Vişegrad cere o reformă a UE care să respecte interesele şi să consolideze statele

visegrad

Premierii statelor din grupul de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) au cerut joi Consiliului European să prezinte la summitul european aniversar din 25 martie, de la Roma, un proiect consensual pentru reformarea Uniunii Europene şi au insistat pe menţinerea unităţii europene, dar şi pe consolidarea rolului statelor naţionale în luarea deciziilor la nivel european, relatează AFP şi Reuters.

Această poziţie a fost prezentată de premierul polonez Beata Szydlo, gazda reuniunii premierilor din cele patru ţări, desfăşurată la Varşovia şi care survine după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a prezentat opţiunile posibile pentru viitorul proiectului european. În cadrul grupului de la Vişegrad 'am convenit să transmitem că aşteptăm de la preşedintele (Consiliului European) Donald Tusk ca propunerile privind viitorul UE să facă obiectul unui consens prealabil, pentru că ne vom întâlni la Roma doar pentru a anunţa împreună un nou plan pentru Europa', a indicat şefa executivului polonez.

Ea a insistat pe necesitatea menţinerii unităţii blocului comunitar, dar şi pe consolidarea rolului statelor naţionale în luarea deciziilor la nivel european, solicitând totodată ca eventuale schimbări în cadrul zonei euro să nu afecteze celelalte state membre. 'Dorim o Europă mai bună, nu 'mai multă Europă' sau 'mai puţină Europă' (...) Pentru noi este important ca reformele Uniunii Europene să se bazeze pe egalitatea intereselor tuturor statelor membre', a punctat premierul Beata Szydlo.

La rândul său, premierul ungar Viktor Orban a estimat, conform agenţiei MTI, că în prezent 'asistăm la apariţia unei noi ordini mondiale', în care ţările trebuie să-şi decidă locul. Referindu-se apoi la relatările privind calitatea inferioară a produselor comercializate de unele companii occidentale în estul Europei faţă de produsele similare din vest, el a acuzat statele vest europene de 'standarde duble' şi că privesc est-europenii ca pe nişte cetăţeni de 'mâna a doua'. Tot joi, Comisia Europeană a avertizat că ar putea iniţia proceduri de infringement împotriva ţărilor care nu primesc migranţi conform cotelor obligatorii de refugiaţi decise în septembrie 2015, toate cele patru ţări ale grupului de la Vişegrad fiind vizate de o astfel de măsură. Conform executivului comunitar, Polonia şi Ungaria nu participă deloc la acest mecanism de relocare, iar Cehia şi Slovacia participă foarte puţin.

Reuniunea premierilor statelor grupului de la Vişegrad survine la o zi după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat cinci opţiuni posibile privind reforma proiectului european post-Brexit şi le-a cerut liderilor europeni să se poziţioneze clar faţă de aceste variante. Una dintre opţiunile enunţate - şi care corespunde gradului cel mai redus de integrare - sugerează limitarea proiectului european la piaţa unică, pentru a se avea astfel în vedere faptul că cele 27 de state ce vor rămâne în UE după ieşirea Marii Britanii nu pot găsi o poziţie comună într-un număr tot mai mare de chestiuni, cum ar fi de exemplu imigraţia (politica de azil pentru refugiaţi) ori apărarea comună. La cealaltă extremă avem opţiunea care corespunde avansării în direcţia unei Europe federaliste, ce presupune o diminuare şi mai mult a competenţelor statelor naţionale în favoarea instituţiilor comunitare şi a deciziilor luate la nivelul UE. Între aceste două opţiuni Juncker a enunţat trei posibile căi intermediare, printre care se numără şi o Europă cu mai multe viteze, în care statele ce doresc o aprofundare a integrării în anumite domenii concrete, precum apărarea ori guvernanţa zonei euro, vor putea merge în această direcţie fără să fie împiedicate de statele care nu doresc o astfel de cooperare consolidată sau nu au capacitatea să o susţină, conform Agerpres.

Celelalte scenarii intermediare în viziunea Comisiei Europene sunt ca blocul comunitar să se concentreze pe chestiunile în care UE chiar poate aduce o valoare adăugată sau să nu se schimbe nimic în mecanismele actuale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.