Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupul european ALDE anunță că vine ZIUA JUDECĂȚII pentru partidul lui Călin Popescu Tăriceanu: 'Situația va fi discutată pe 7 septembrie, la Bruxelles'

Inquam Photos / Octav Ganea
tariceanu

Purtătorul de cuvânt al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a declarat marți, la solicitarea MEDIAFAX, că situația din România urmează să fie discutată în Biroul partidului ALDE care se va reuni pe 7 septembrie la Bruxelles.

"Urmărim cu multă atenţie situaţia din România. La jumătatea lunii mai 2018, Biroul partidului ALDE a organizat o misiune la Bucureşti şi a avut o serie de întâlniri cu interlocutori. S-a descoperit că toate părţile sunt de acord în principiu asupra necesităţii revizuirii legislaţiei judiciare, în timp ce mulţi sunt de acord că legislaţia judiciară din România funcţionează şi desfăşoară activitatea independent de influenţele politice. Din nefericire, ţara suferă din cauza unui nivel înalt de cazuri de corupţie în spectrul politic. În timp ce multe acuzaţii sunt justificate şi au condus la condamnări, există şi multe cazuri în care acuzaţiile iniţiale par a fi motivate politic şi au condus la achitări. Partidul ALDE va continua să monitorizeze îndeaproape situaţia şi va reanaliza tema în perspectiva celei mai recente evaluări a Comisiei de la Veneţia, din cadrul Consiliului Europei, după trecerea verii. Situaţia din România va fi discutată de Biroul partidului ALDE în cursul întâlnirii din 7 septembrie, de la Bruxelles", a precizat purtătorul de cuvânt al ALDE european, Didrik de Schaetzen,într-un răspuns oferit, marți, la solicitarea agenției MEDIAFAX.

Citește și: Adrian Năstase, atac direct la Iohannis: ”Nu stiu cum a reusit sa le examineze atat de repede in recentele sale drumetii montane”

Răspuns vine în contextul în care Beate Meinl-Reisinger, un politician din Austria, a cerut, având în vedere situaţia politică din România, excluderea formaţiunii române Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) din grupul european Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), informează Die Presse.

"Din punctul meu de vedere, a venit momentul să fie examinate consecinţele şi să se ia o decizie rapidă", a declarat Beate Meinl-Reisinger, liderul formaţiunii Forumul Liberal Noua Austrie (NEOS).

Citește și: O cunoscută prezentatoare îl FACE PRAF pe Klaus Iohannis: Atacuri în rafală la adresa preşedintelui – ‘E doar vina lui’

Beate Meinl-Reisinger i-a trimis o scrisoare preşedintelui grupului european ALDE, Hans van Baalen, în care cere excluderea formaţiunii omonime din România.

În schimb, europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că a discutat cu președintele grupului ALDE european, Hans van Baalen, și „nu se pune problema” excluderii partidului din grupul european, așa cum a solicitat președintele partidului austriac NEOS, Beate Meinl-Reisinger.

Citește și: Mircea Badea, reacție acidă după discursul Președintelui cu privire la protestele violente din Piața Victoriei: ”El este președintele protestatarilor și huliganilor din Piață.”

Chestionată de MEDIAFAX care sunt argumentele politicianului austriac în cererea de excludere a ALDE din familia politică europeană, Nicolai a răspuns: „Argumentele sunt că trebuie să părăsim coaliția (cu PSD – n.r.) pentru că PSD este un partid nefrecventabil, or aceste chestiuni sunt chestiuni politice, nu țin de respectarea statutului nostru”.

Europarlamentarul ALDE a precizat că a discutat cu președintele ALDE european pe tema solicitării politicianului austriac și nu se pune problema excluderii partidului din familia europeană. „Cu domnul van Baalen sigur că am discutat, nici nu se pune problema”, a spus Nicolai, pentru agenția MEDIAFAX.

Citește și: Ilie Năstase o comite din nou după ce antrenorul Serenei a atacat-o pe Simona Halep: „Nu o să mai fie niciodată numărul 1. Dacă cineva e gras, e gras”

Potrivit acesteia, o decizie de excludere a unui membru ALDE din familia europeană se poate lua doar într-un Congres. „Într-un birou al ALDE european se poate ridica această problemă și se va decide dacă un viitor Congres al ALDE poate lua o decizie în acest sens. Dar sunt absolut convinsă că nu este cazul”, a explicat Nicolai.

La manifestația de vinerea trecută din Piața Victoriei câțiva jurnaliști austrieci au fost agresați de către forțele de ordine. Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a transmis, sâmbătă, un mesaj pe Twitter, prin care a condamnat violenţele produse la Bucureşti şi aşteaptă clarificări din partea României după ce jurnalişti austrieci au fost agresaţi de forţele de ordine în timpul protestelor desfăşurate vineri.

Citește și: Adrian Năstase, atac direct la Iohannis: ”Nu stiu cum a reusit sa le examineze atat de repede in recentele sale drumetii montane”

"Condamnăm puternic violenţele de la Bucureşti, în cursul cărora au fost răniţi mulţi demonstranţi şi jurnalişti. Aşteptăm clarificări. Îi doresc recuperare rapidă cameramanului ORF care a fost rănit", a transmis Sebastian Kurz prin Twitter.

Jandarmii au intervenit în forță, vineri seara, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piața Victoria, pentru a dispersa protestatarii aflați în fața sediului Executivului. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Citește și: O cunoscută prezentatoare îl FACE PRAF pe Klaus Iohannis: Atacuri în rafală la adresa preşedintelui – ‘E doar vina lui’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.