Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupul israelian NSO reacționează după atacul cibernetic de la Whatsapp

whatsapp

Grupul israelian NSO a anunţat că va face orice va fi necesar pentru a se asigura că spyware-ul său nu subminează drepturile omului, după ce Amnesty International a cerut guvernului din Israel să revoce licenţa de export a companiei, al cărei produs este implicat în breşa de securitate de la WhatsApp, transmite Reuters, citat de news.ro.

Cu toate că nu a comentat în privinţa unor atacuri specifice, NSO a anunţat într-un comunicat, în urma informaţiilor referitoare la breşa de securitate de la WhatsApp, că va investiga ”orice acuzaţie credibilă de folosire incorectă” a tehnologiei sale, ”care este utilizată exclusiv de agenţile de securitate şi de aplicare a legii”.

WhatsApp, divizie a Facebook, a anunţat asociaţiile de protecţie a drepturilor omului că spyware-ul a fost dezvoltat de NSO, a declarat Eva Galperin, director pentru securitate cibernetică la Electronic Frontier Foundation din San Francisco.

VIDEO Ludovic Orban vrea REVOLUȚIE: 'Susţin scoaterea baladei Mioriţa din programa şcolară! Sunt nişte chestiuni acolo care intră în subconştientul copilului'

O a doua persoană apropiată situaţiei a identificat la rândul ei spyware-ul ca fiind al NSO, al cărei investitor principal este Novalpina Capital.

Într-o scrisoare datată  pe 15 mai, Novalpina afirmă că deţine controlul board-ului NSO şi două treimi din compania holding a acesteia.

În scrisoarea semnată de partenerul fondator Stephen Peel, se arată că Novalpina ”este hotărâtă să facă orice este necesar pentru a se asigura că tehnologia NSO este utilizată în scopul pentru care este destinată, respectiv prevenirea lezării drepturilor omului prin terorism şi delicte grave, şi nu este folosită în mod abuziv într-un mod care să submineze alte drepturi fundamentale ale omului”.

Fondatorii NSO şi conducerea acesteia au cumpărat compania în februarie, de la fondul fondul american Francisco Partnersm cu sprijinul Novalpina.

WhatsApp, una dintre cele mai populare aplicaţii de mesagerie din lume, care este utilizată de 1,5 miliarde de persoane pe lună, a anunţat că a anunţat Departamentuş de Justiţie pentru a ajuta cu o investigaţie şi i-a încurajat pe toţi utilizatorii să îşi actualizeze aplicaţia cu ultima versiune, la care breşa de securitate a fost rezolvată.

Cristi Danileț, DEZLĂNȚUIRE la adresa lui Radu Mazăre, în numele fiului său: 'Nu a ajuns în Madagascar, nu a construit niciodată un complex de bungalow-uri'

Novalpina a corespondat cu Amnesty în ultimele luni, pentru a se asigura că NSO operează în concordanţă cu principiile Naţiunilor Unite privind afacerile şi drepturile omului.

Ultima scrisoare a Novalpina a fost un răspuns la o scrisoare din partea Amnesty în aprilie şi s-a referit la breşa de la WhatsApp.

Folosirea legală şi responsabilă a tehnologiei NSO de către agenţiile de securitate şi cele de aplicare a legii este esenţială pentru a răspunde provocărilor care în caz contrar ar fi  crime nedescoperite, terorism, trafic cu fiinţe umane şi carteluri ale drogurilor, se arată în scrisoare.

În scrisoare se face referire la o solicitare trimisă de Amnesty guvernului israelian, în care organizaţia cere revocarea licenţei de export a NSO. Potrivit scrisorii, această măsură ar permite unor alţi furnizori, care nu şi-au exprimat interesul să respecte principiile ONU, să acopere golul creat.

Novalpina a mai afirmat că încearcă să implice Amnesty în eforturile de a răspunde îngrijorărilor exprimate de organizaţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.