Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupul lui Marine Le Pen le ia apărarea româncelor exploatate în Italia

www.stiripesurse.ro
Rebega Marine Le Pen

"Cea mai importantă publicație de la Bruxelles, Politico.eu, care urmărește activitatea instituțiilor europene, a publicat astăzi scrisoarea deschisă pe care europarlamentarul Laurențiu Rebega i-a trimis-o președintelui Parlamentului European Antonio Tajani cu privire la cazul româncelor exploatate sexual din Italia.

Politico observă încă din titlu că ”partidul lui Le Pen îl provoacă pe Tajani pe tema muncitorilor exploatați din Sicilia” și notează că ”Laurenţiu Rebega, vicepreședintele Grupului Europa Națiunilor și Libertății al lui Marine Le Pen, a venit în apărarea celor 7.500 de femei din România și Republica Moldova care lucrează în Sicilia în condiții abominabile printr-o scrisoare adresată președintelui PE Antonio Tajani”. Rebega a fost unul dintre contracandidații lui Tajani în alegerile pentru președinția Parlamentului European de la începutul acestui an.

Politico atașează la articol și scrisoarea integrală în limba română:

Citește și: Detaliu interesant! Cum a colaborat o firmă fondată de Ghiță cu MAI-ul din Serbia

”Stimate domnule Președinte,

Cu două luni în urmă, am avut onoarea să candidăm împreună pentru funcția de președinte al Parlamentului European. Ați câștigat și, cum era firesc, v-am felicitat și v-am urat succes. Ați promis, atât înainte de scrutin cât și în discursul inaugural, că veți fi un președinte atent la vocea cetățenilor Europei. Ați promis, de asemenea, că veți asigura un tratament echitabil față de toate grupurile politice și față de toate delegațiile naționale. Sunt convins că sunteți un om de onoare și de bună credință și de aceea apelez la dumneavoastră într-o chestiune acută și dramatică.

De două zile, în presa europeană au apărut fapte șocante descoperite de jurnaliștii săptămânalului britanic The Observer. Este vorba despre peste 7500 de femei - în majoritate din România și Republica Moldova - care lucrează în condiții mizerabile în Sicilia, în regiunea Ragusa. Amănuntele, care cuprind cazuri de sclavie sexuală sau pedepse atroce, sunt cutremurătoare.

Din păcate, situația nu este nici singulară și nici de moment. În Italia, în Spania și în alte țări ale Uniunii, cetățeni ai statelor membre din Est - femei, dar și bărbați - muncesc de ani de zile la negru, în condiții, practic, de sclavie. La fața locului există o complicitate tacită în care sunt cuprinși angajatorii, autoritățile, dar, din păcate, și victimele. Pentru acestea, o sumă de mai puțin 20 de euro pe zi constituie un preț pentru care renunță la demnitate, la libertate, la statutul de ființă umană.

Domnule președinte,

Zi de zi, în Parlament, se discută, se redactează și se votează rapoarte, rezoluții sau declarații asupra încălcării drepturilor omului în întreaga lume. Refugiații sunt, deja, o temă recurentă. Cu toate acestea, rareori, ca să nu spun niciodată, se vorbește despre cazurile de umilire și sclavie din Uniune, în care sunt implicați cetățeni ai Uniunii. Oare este moral ca un cetățean al Uniunii să muncească 12-14 ore pe zi, pe mai puțin de 20 euro - „muncă” în care intră și servicii sexuale sau pedepse fizice? Prin comparație, suma alocată unui refugiat (inclusiv facilitățile) este uriașă!

Nu vreau să spun că oamenii din lumea întreagă aflați în situații de cumpănă nu trebuie ajutați! Vreau să spun că, uitându-ne peste mări și țări, nu vedem bârna din ochiul nostru!

Vă solicit, deci, domnule președinte, ca, de la înălțimea funcției dumneavoastră, să luați public o atitudine fermăîmpotriva unor asemenea practici care ne amintesc de cele mai negre episoade ale istoriei. Ar fi, de asemenea, cazul ca la nivelul întregului Parlament să inițiem un act prin care să întărim legislația în domeniu.

Nu în ultimul rând, aș vrea să vă atrag atenția asupra faptului că asemenea situații sunt consecințe directe ale acelei „Europe cu două viteze” care există de facto. O Europă în care cei puternici profită - legal! - de slăbiciunea celor săraci. O Europă care are lacune în a armoniza libertatea circulației forței de muncă cu echitatea remunerării acestei forțe de muncă. Dacă vom admite și de jure o Europă cu două viteze, atunci situațiile de tipul celei semnalate se vor generaliza și vor deveni, practic, legale și legitime.

Domnule președinte,

Ne dorim, cu toții, o Europă mai bună. Nu o Europă mai integrată sau mai dezintegrată, ci, pur și simplu, o Europă mai bună! O Europă a păcii și prosperității! Eu cred că o astfel de Europă poate exista numai în condițiile în care părțile componente - națiunile - au, fiecare, un cuvânt egal!”, s-a arătat într-un comunicat remis Știripesurse.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.