Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupul parlamentar PNL solicită retragerea unui candidat controversat la Premiul Nobel pentru Pace

Radu Pop
PNL siglă

Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal (PNL) a luat o poziție fermă împotriva nominalizării lui Ruben Vardanyan la Premiul Nobel pentru Pace 2024, etichetându-l ca fiind un „inamic al Ucrainei” și cerând Comitetului Nobel să retragă această nominalizare.

Conform unei scrisori trimise Comitetului Nobel și semnate de parlamentarii PNL, Vardanyan este acuzat de implicare în susținerea agresiunii rusești și a actelor de terorism, fiind numit „sponsor al agresiunii rusești” pe site-ul ucrainean Mirotvorets, recunoscut pentru listarea persoanelor considerate ostile Ucrainei.

Această cerere vine în contextul în care mai mulți oficiali europeni și americani au exprimat preocupări similare în trecut, solicitând sancțiuni împotriva lui Vardanyan în 2019 și 2022.

Scrisoarea PNL:

Noi, membri ai grupului parlamentar PNL, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, cerem Comitetului Nobel să retragă nominalizarea lui Ruben Vardanyan din lista candidaților la Premiul Nobel pentru Pace din 2024. Am transmis astăzi o scrisoare către Comitetului Nobel semnată de către parlamentari PNL.

Considerăm că Ruben Vardanyan este un inamic al Ucrainei. Conform site-ului ucrainean Mirotvorets, acest individ este „sponsorul agresiunii rusești în teritoriile post-sovietice”, „ajutătorul invadatorilor și teroriștilor ruși-fasciști” și „complice la crimele autorităților ruse împotriva Ucrainei și a cetățenilor săi”.

În 2019, 22 de deputați ai Parlamentului European au cerut impunerea de sancțiuni împotriva lui Vardanyan, iar în 2022, 46 de membri ai Congresului SUA au susținut impunerea de sancțiuni personale împotriva sa.

Decizia Comitetului Nobel de a include o persoană „care ar trebui să fie imediat arestată” pe lista candidaților pentru cel mai prestigios premiu mondial este în directă contradicție cu valorile însuși ale Comitetului Nobel. Acest lucru este demonstrat de:

●     Declarația Comitetului Nobel din 2 septembrie 2023: „Este important și corect să promovăm cât mai larg posibil valorile și mesajele pe care Premiul Nobel le susține, - de exemplu, printr-un mesaj politic clar al anului trecut cu privire la premiul pentru pace, acordat activiștilor pentru drepturile omului din Rusia și Belarus, precum și ucrainenilor care documentează crimele militare rusești”.

●     Politica Comitetului Nobel în 2022 (trimiși ai Rusiei și Belarusului nu au fost invitați la ceremonie) și în 2023 (invitațiile reprezentanților Rusiei, Iranului și Belarusului au fost retrase după o largă critică publică);

Având în vedere că începând din octombrie 2023 nivelul parteneriatului dintre România și Ucraina a fost ridicat la unul strategic, iar militarii români au instruit piloții ucraineni ai avioanelor F-16 timp de peste jumătate de an, ne pare inacceptabilă reabilitarea reputației lui Ruben Vardanyan în favoarea Rusiei prin mâinile Comitetului Nobel.

Cerem cu unanimitate ca Comitetul Nobel să retragă nominalizarea lui Vardanyan din lista candidaților la Premiul Nobel pentru Pace din 2024 și să continue eforturile comune de susținere a Ucrainei în interesul păcii pe tot continentul european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.