Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupul Wagner a încercat să cumpere arme din Turcia, conform documentelor secrete recent dezvăluite

politico.com
Wagner

Gruparea militară privată rusă Wagner, care luptă în Ucraina în numele preşedintelui rus, Vladimir Putin, a încercat să cumpere arme și echipamente de la o sursă puțin probabilă: Turcia, ţară membră NATO - relevă un document al serviciilor secrete americane de informații care a fost dezvăluit și obținut de CNN, scrie Rador.

Documentul scurs pe media sociale pare să arate până unde a mers grupul militar privat rus Wagner pentru a încerca să își consolideze în continuare capacitățile, în timp ce războiul din Ucraina - în care joacă un rol-cheie - continuă fără semne de diminuare. În calitate de membru NATO, Turcia este considerată, în linii mari, o națiune parteneră a Statelor Unite și a altor națiuni care oferă sprijin militar direct Ucrainei și și-a exprimat public opoziția față de invazia Rusiei în Ucraina.

De asemenea, Turcia găzduiește o bază militară importantă a SUA, unde sunt depozitate arme nucleare care acționează ca un semnal de alarmă evident pentru a descuraja agresiunea rusă împotriva membrilor NATO. Dovezile că Turcia a discutat despre vânzarea de arme către forțele mercenare rusești ar ridica probabil îngrijorări serioase la Washington și ar complica relația Ankarei cu alți membri NATO.

Recrutarea de prizonieri din închisorile rusești

Documentul nu numai că face referire la informații despre Wagner care încearcă să achiziționeze arme din Turcia, dar afirmă, de asemenea, că grupul paramilitar plănuia să reia recrutarea de prizonieri din închisorile rusești. Potrivit rapoartelor serviciilor americane de informații despre semnale citate în document, personalul grupului Wagner s-a întâlnit cu "contacte turcești" la începutul lunii februarie cu intenția "de a achiziționa arme și echipamente din Turcia", care ar putea fi apoi folosite de mercenarii Wagner care luptă alături de forțele rusești în Ucraina.

De asemenea, Wagner plănuia să folosească armele și echipamentele din Turcia în Mali, unde grupul menține o prezență semnificativă, potrivit documentului divulgat. CNN nu a confirmat în mod independent veridicitatea documentului, dar oficialii americani au indicat că cea mai mare parte a documentului dezvăluit este autentică. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că "Departamentul Apărării și comunitatea de informații analizează și evaluează în mod activ validitatea" documentelor scurse, adăugând că "nu suntem în măsură să confirmăm sau să comentăm nicio informație specifică pe care acestea o conțin".

CNN a contactat Consiliul Național de Securitate al SUA, biroul președintelui turc și Ambasada Turciei la Washington pentru a comenta documentul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.