Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guda (AAFBR): Consumul trebuie orientat către producţia internă

Agerpres
guda

Consumul trebuie orientat către producţia internă, iar acest lucru nu se poate face decât prin creşterea competitivităţii, respectiv prin investiţii şi tehnologizare, susţine Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din Românie (AAFBR), potrivit Agerpres.

"Dacă mergem 25 de ani în spate, a fost o economie condusă, mânată de consum. Atunci când acesta a crescut ca pondere, 75% din acest consum s-a dus în import. Cum rupem acest mecanism? Orientarea acestui consum către producţia internă. Acest lucru nu se poate face decât prin creşterea competitivităţii, care nu poate fi obţinut decât prin creşterea investiţiilor. Astăzi, dacă iei contul de profit şi pierdere al companiilor din România, vei observa că la fiecare un leu cheltuială cu materia primă, utilităţi şi alte cheltuieli de exploatare, vei obţine un preţ final de 1,6 lei", a spus Guda, într-o conferinţă organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit acestuia, asta înseamnă că valoarea adăugată a companiilor româneşti este de 60%.

"Creează valoare adăugată de 60% peste cheltuielile cu materia primă, utilităţi şi alte cheltuieli de exploatare internă. În Germania este de 180%. Cum aduci consumul în intern? Crescând atractivitatea produselor şi asta nu se poate face decât prin investiţii, prin tehnologizare", a explicat preşedintele AAFBR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.