Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gustul vinului se schimbă dacă ai aceste lucruri pe masă: 'Gust mai puţin puternic şi mai fructat!'

adevarul
vin bautura alcool

Gustul vinului se schimbă dacă ai aceste lucruri pe masă: 'Gust mai puţin puternic şi mai fructat!'

Oamenii de ştiinţă britanici susţin că florile din aranjamentul mesei pot modifica gustul vinului servit, relatează Rador.

Pentru a realiza un studiu, 32 de persoane au degustat vinuri în camere cu două tipuri de flori sau fără decor floral. Participanţii la experiment nu ştiau exact ce beau. Unul dintre vinurile oferite - din Uruguay, avea o aromă şi un gust puternic. Servit alături de flori delicate, a fost considerat mai slab decât un Pinot Noir australian slab. Principiul general este că florile delicate atenuează gustul vinului aspru şi acesta pare mai elegant şi mai fructat, în timp ce pentru vinurile delicate, efectul este mai slab.

Potrivit experţilor, Pinot Noir este cel mai bine combinat cu trandafiri roşii, Malbecul - cu anemone albe, Sauvignon Blanc - cu garoafe roz pal. Pentru Pinot Gris, sunt recomandate dalii roz deschis, pentru Cabernet Sauvignon - dalii roz, pentru Merlot - trandafiri roz pal, iar pentru Riesling - hortensii albastre. "Vinul este una dintre cele mai mari experiențe senzoriale din lume, dar această cercetare arată că poate fi influenţat de factori dincolo de pahar, cum ar fi aranjamentul florilor pe masă. Aceasta înseamnă că, dacă intenţionaţi să serviţi un vin foarte aspru şi provocator la cină, aranjarea florilor delicate îl poate face să aibă un gust mai puţin puternic şi mai fructat, elegant şi floral", a explicat liderul echipei de cercetători de la Plumpton College Wine Centre din East Sussex.

Rezultatul studiului

Participanţii la studiu aveau vârste cuprinse între 24 şi 82 de ani şi au fost solicitaţi să clasifice vinul gustat pe o scară de la delicat la puternic şi să-l descrie. Voluntarii nu ştiau ce vin degustau şi nici nu şi-au dat seama că li se serveşte acelaşi vin într-un cadru diferit. Degustările au avut loc într-o sală decorată cu flori delicate, într-o alta, cu buchete strălucitoare şi colorate şi o a treia sală, fără flori. În toate cele trei săli, participanţii au apreciat soiul Pinot Gris ca fiind delicat, cu un gust şi o aromă mai fine. Cu toate acestea, Tannatul sec a fost considerat în mod greşit mai delicat decât un Pinot Noir, într-o cameră cu flori deschise la culoare. Acest lucru nu s-a întâmplat într-o cameră cu flori în culori vii, unde degustătorii l-au descris ca fiind complex, acid, cu gust de fructe negre, iar în cea cu flori delicate - ca fiind fructat, floral şi aromat. Pinot Noir a fost, de asemenea, considerat a fi mai delicat într-o cameră cu flori gingaşe. Rezultatele pot ajuta organizatorii de evenimente să aleagă florile în funcţie de vinul servit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.