Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvern a dat liber la împrumuturi: Primăriile vor putea lua până la 800 milioane lei pentru proiecte europene

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Viorica Dăncilă guvern

Guvernul a adoptat, joi, o ordonanță simplă care permite unităților administrației publice locale să acceseze, în 2018, împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate la Trezorerie, în limita sumei de 800 de milioane de lei, pentru prefinanţarea şi/sau cofinanţarea proiectelor europene.

„Guvernul a adoptat, azi, o Ordonanță simplă promovată de MADR, prin care Guvernul sprijină autoritățile publice locale să realizeze proiecte finanțate din fonduri europene. Este vorba despre un mecanism de sprijin care permite unităților administrației publice locale să acceseze, în cursul acestui an, împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate la Trezorerie, în limita sumei de 800 de milioane de lei. Fondurile pot fi utilizate pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor. Vor putea fi contractate aceste împrumuturi de către autoritățile publice locale, instituțiile publice finanțate integral din bugetul local, spitale publice din rețeaua administrației publice locale, sau asociații de dezvoltare intercomunitară. Prin această măsură este stimulată atragerea de fonduri europene pentru finanțarea proiectelor locale de infrastructură: apă-canalizare, școli, spitale sau drumuri”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Citește și: De la câteva mii de euro la 15 euro! Ce nu știai despre Delia

Potrivit Executivului, împrumuturile se acordă cu o rată de dobândă fixă pe toată durata de derulare, calculată în funcție de ROBOR la 3 luni, comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, plus o marjă, în funcţie de scadenţa împrumuturilor. Marja se stabileşte astfel: 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe de până la 3 ani, inclusiv; 2,0 puncte procentuale pentru scadenţe între 3 şi 5 ani, inclusiv; 2,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 5 şi 10 ani, inclusiv; 3,0 puncte procentuale pentru scadenţe între 10 şi 20 de ani, inclusiv.

Perioada de rambursare este stabilită potrivit scadenţei împrumutului acordat, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral. Rambursarea se efectuează în tranşe trimestriale, egale, începând cu trimestrul următor acordării acestora. Dobânda aferentă se calculează lunar prin aplicarea ratei dobânzii la soldul împrumutului, începând cu luna acordării împrumutului, şi se plăteşte trimestrial, în suma cumulată până la zi.

Citește și: Tranzacție autorizată! Ce s-a întâmplat cu Gazeta Sporturilor

Termenul-limită de depunere a documentelor este 29 noiembrie 2018.

Unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot depune documentația la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice, pentru a fi transmisă Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.

Citește și: Li s-a tăiat dreptul la pensie- ce vor primi în schimb

Potrivit Guvernului, măsurile contribuie la îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor UE și asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din programele naţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.