Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernatorul Băncii Centrale a Franţei a fost atacat cu un ciocan în oraşul elveţian Basel

bloomberg.com
Francois Villeroy de Galhau

Guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Francois Villeroy de Galhau, a fost atacat şi lovit cu un ciocan la sfârşitul lunii iunie în oraşul elveţian Basel, a anunţat miercuri cotidianul Tribune de Geneve, citat de AFP.

Contactaţi de AFP, reprezentanţii Banque de France au confirmat că a avut loc "un incident izolat", dar "lipsit de consecinţe". Ei au precizat că guvernatorul Băncii Centrale a Franţei se simte bine în prezent.

Potrivit cotidianului elveţian Tribune de Geneve, atacul s-a produs pe 26 iunie în proximitatea sediului Banque de Reglements Internationaux (BRI), al cărei preşedinte este tot Francois Villeroy de Galhau. Sediul acelei bănci se află la 200 de metri de Gara Centrală din Basel, de unde pornesc TGV-uri şi trenuri regionale spre Franţa.

"În jurul orei 18:30, Francois Villeroy de Galhau traversa piaţa centrală a gării în momentul în care un bărbat s-a apropiat de el venind din spate şi l-a lovit în cap cu un ciocan", afirmă Tribune de Geneva, subliniind totuşi că nu a fost deocamdată stabilit cu claritate dacă suspectul îl viza într-adevăr pe bancherul francez.

Bancherul francez s-a prăbuşit pe asfalt, dar graţie "intervenţiei curajoase a trecătorilor, Poliţia a putut să îl aresteze pe suspect, un elveţian în vârstă de 39 de ani", precizează acelaşi cotidian, potrivit Agerpres.

În ziua următoare atacului, Ministerul Public din Basel a anunţat că un bărbat de 63 de ani a fost lovit în cap cu un obiect, însă nu i-a dezvăluit identitatea.

Potrivit unei decizii intermediare a unui tribunal cantonal elveţian, consultată de Tribune de Geneve, atacul prezintă "caracteristicile unui atentat", dar ar putea avea şi o motivaţie politică sau ideologică.

La peste trei luni după acea agresiune, Ministerul Public din Basel nu a dezvăluit nicio altă informaţie despre acest dosar, invocând secretul privind instrumentarea cazului. Instituţia elveţiană a confirmat totuşi că a deschis o anchetă datorită unor bănuieli ce vizează o tentativă de omucidere voluntară.

Tribunalul cantonal nu a exclus nici posibilitatea ca autorul prezumat al faptei să sufere de "o maladie psihică", afirmă cotidianul Tribune de Geneve, potrivit căruia, în timpul interogatoriilor, suspectul s-a purtat într-o manieră stranie şi părea foarte distrat.

Pe 26 iunie, BRI organiza adunarea sa generală anuală, o reuniune importantă pentru reprezentanţii băncilor centrale europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.