Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, încrezător că ţara îşi va recâştiga ratingul recomandat pentru investiţii

pixabay
steag grecia

Grecia este aproape de a-şi recâştiga ratingul de tip "investment-grade" (recomandat pentru investiţii) în 2023, după 12 ani în care a fost retrogradată la "junk" (nerecomandat pentru investiţii), a anunţat marţi publicaţia britanică Financial Times (FT), transmite Reuters.

"Credem că 2023 este anul în care vom obţine calificativul de tip 'investment-grade'", a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, Yannis Stournaras, într-un interviu acordat FT.

El a cerut viitorului Guvern să menţină politica fiscală prudentă.

Stournaras a declarat pentru FT că este "încrezător" că agenţiile de evaluare financiară vor revizui în creştere obligaţiunile elene în următoarele luni, dacă autorităţile de la Atena îşi menţin angajamentele privind implementarea reformelor şi profită de "fereastra de oportunitate" pentru a reduce povara datoriei ţării, potrivit Agerpres.

În ianuarie, premierul Kyriakos Mitsotakis susţinea că Grecia este la un pas de a-şi recâştiga ratingul de tip "investment-grade".

Conform datelor agenţiei de statistică Elstat, publicate marţi, economia Greciei a crescut cu 1,4% în trimestrul patru din 2022, după un avans de 0,4% în precedentele trei luni, în urma majorării cheltuielilor de consum şi a investiţiilor.

Cheltuielile gospodăriilor au urcat cu 1,8%, investiţiile cu 8,5%, în timp ce exporturile de bunuri şi servicii, inclusiv turismul, au scăzut cu 0,8%.

Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Greciei a crescut cu 5,9%.

Dar creşterea costurilor cu energia şi inflaţia au determinat Guvernul de la Atena să previzioneze un avans al economiei de doar 2% în 2023. Performanţa sa

economică este esenţială pentru îndeplinirea obiectivului de revenire la un calificativ "investment-grade".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.