Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernatorul băncii centrale din Irlanda avertizează asupra creditelor neperformante - Reprezintă un risc sistemic naţional

credite

Guvernatorul băncii centrale din Irlanda, Philip Lane, a avertizat că creditele neperformante aflate în portofoliile băncilor comerciale din ţară reprezintă ”un risc sistemic naţional”, în eventualitatea unui declin economic, transmite Reuters preluată de news.ro

Criza financiară a redus cu 55% valoarea proprietăţilor din Irlanda, în perioada 2017-2013, iar economia şi-a revenit, dar băncile au rămas cu cele mai mari credite neperformante din Europa.

Economia irlandeză şi-a revenit şi timp de cinci a înregistrat cea mai mare creştere economică din zona euro. Dar eforturile de a reduce creditele neperformante printr-o serie de vânzări de portofolii au încetinit din cauza opoziţiei unor asociaţii de protecţie a consumatorilor.

”Chiar dacă economia în ansamblu îşi revine, moştenirea crizei rămâne”, a scris Lane într-un articol publicat în jurnalul Sunday Business Post.

”Multe familii şi companii au făcut numeroase sacrificii în ultimul deceniu pentru a-şi reduce nivelul îndatorării, dar nivelul împrumuturilor neperformante este încă prea ridicat şi reprezintă un risc sistemic naţional în eventualitatea unei recesiuni”, a avertizat şeful băncii centrale.

Rata medie a creditelor neperformante este în prezent de 11,4% în cazul băncilor comerciale, semnificativ mai scăzută faţă de nivelul de 32% consemnat în 2013. Cu toate acestea, rata creditelor neperformante din irlanda este cu mult peste media din Uniunea Europeană, de 3,6%.

Lane a mai scris că estimările economice la nivel naţional, european şi global sunt de continuare a creşterii, dar riscurile se menţin.

”Cele mai recente estimări (inclusiv ale consiliului guvernatorilor BCE de la jumătatea luni decembrie) semnalează că balanţa riscurilor se înclină spre scădere economică”, a afirmat acesta.

Bancherul a explicat că semnale mixte referitoare la ritmul ciclulului de afaceri la nivel global şi nivelul foarte ridicat al incertitudinilor legate de politici, oamenii de afaceri şi populaţia şi-au exprimat îngrijorarea privind sistemul global de tranzacţionare şi, la nivel mai local, Brexitul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.