Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernatorul Californiei a fost dat în judecată de republicani

justitie

Trei entităţi republicane l-au acţionat în justiţie pe guvernatorul democrat al Californiei, Gavin Newsom, în legătură cu decizia acestuia de a trimite prin poştă buletine de vot celor 20,6 milioane de alegători din stat, la alegerile prezidenţiale din noiembrie, relatează luni dpa potrivit Agerpres.

"Planul său radical (al guvernatorului) este reţeta pentru un dezastru, pentru că ar crea noi oportunităţi de fraudă şi ar distruge încrederea pe care merită să o aibă californienii în alegerile lor", a transmis duminică pe Twitter Ronna McDaniel, preşedinta Comitetului naţional republican (forul de conducere al Partidului Republican), una dintre cele trei entităţi care au lansat acţiunea, alături de Comitetul naţional republican pentru Congres (care se ocupă de alegerea reprezentanţilor partidului în Camera reprezentanţilor) şi de filiala locală a Partidului Republican.

Prin ordinul executiv al lui Newsom din 8 mai, California a devenit primul stat din SUA care urmează să treacă temporar la vot exclusiv prin corespondenţă, în contextul pandemiei de COVID-19.

Iniţiatorii acţiunii îl acuză pe guvernator de "confiscare flagrantă a puterii", care riscă să "încalce dreptul la vot al cetăţenilor".

Reclamaţiile lor se fac ecoul afirmaţiilor făcute de preşedintele Donald Trump, care a calificat votul prin corespondenţă drept "periculos" şi fraudulos şi a ameninţat cu blocarea fondurilor federale către unele state care au indicat că au în vedere adoptarea acestei proceduri.

Responsabilii californieni au invocat ca argument în favoarea votului prin corespondenţă grija faţă de sănătatea a milioane de oameni care ar urma să meargă la urne într-un context în care riscul de infectare probabil se va menţine.

"Extinderea votului prin poştă în timpul unei pandemii nu este o chestiune partizană, este un imperativ moral pentru protejarea dreptului la vot şi a siguranţei publice", a reacţionat duminică seara secretarul de stat californian Alex Padilla.

"Această acţiune în justiţie face parte din campania lui Trump de denigrare a votului prin poştă. Nu vom permite exploatarea virusului pentru suprimarea votului", a scris Padilla pe Twitter.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.