Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernatorul creştin al Jakartei, condamnat la închisoare pentru blasfemie la adresa Coranului

ciocanel judecator

Guvernatorul în funcţie al Jakartei, creştinul Basuki Tjahaja Purnama, a fost condamnat marţi la doi ani de închisoare pentru blasfemie la adresa Coranului, într-un proces considerat un test pentru toleranţa religioasă în Indonezia, ţara cu cea mai numeroasă populaţie musulmană din lume, relatează AFP.

Decizia, salutată în faţa tribunalului de musulmani conservatori, survine după ce Parchetul ceruse o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

Potrivit judecătorului Dwiarso Budi Santiarto, cei cinci magistraţi din complet au considerat că Basuki Tjahaja Purnama 'se face vinovat, cu probe, de blasfemie', condamnându-l la doi ani de detenţie.

Judecătorul a ordonat de asemenea încarcerarea guvernatorului, care a pierdut alegerile în luna aprilie, dar al cărui mandat se va încheia în octombrie, anunță Agerpres.

Citește și: Imagini INEDITE de la nunta lui Macron: Cum arăta Prima Doamnă când s-a căsătorit cu fostul elev

Purnama, supranumit Ahok, este primul guvernator nemusulman din ultima jumătate de secol al Jakartei şi totodată primul provenit din minoritatea chineză.

Cunoscut pentru francheţea sa, Ahok a declarat în septembrie că interpretarea de către anumiţi ulema (teologi musulmani) a unui verset din Coran, potrivit căruia un credincios musulman nu trebuie să aleagă decât un conducător musulman, este eronată, provocând astfel un val de contestare în Indonezia, ţară în care aproape 90% din locuitori sunt musulmani.

Declaraţia sa a fost instrumentalizată de islamişti adepţi ai liniei dure, iar la presiunea şi apelurile de a fi întemniţat, guvernatorul a fost inculpat la sfârşitul lui 2016 pentru blasfemie, delict pentru care risca cinci ani de închisoare.

Procesul s-a desfăşurat pe fondul campaniei electorale şi al scrutinului pentru alegerea noului guvernator al capitalei indoneziene, post considerat o trambulină pentru scrutinul prezidenţial din 2019. După un prim tur câştigat de Ahok, acesta a fost învins de rivalul său musulman Anies Baswedan, fost ministru al educaţiei.

Marţi, unul din judecători a justificat severitatea verdictului prin faptul că inculpatul nu simte 'nicio vinovăţie' şi 'i-a rănit pe musulmani'.

Cazul a scos în evidenţă influenţa în creştere a musulmanilor conservatori adepţi ai liniei dure, într-o ţară cu 255 milioane de locuitori, practicanţi, în marea lor majoritate, a unei forme moderate de islam. Islamiştii radicali au organizat în ultimele luni proteste masive împotriva guvernatorului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.