Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernatorul Texasului, dispus să grațieze șoferul Uber condamnat pentru uciderea unui protestatar. Ce argumente s-au gasit în favoarea lui

texas

Într-un gest rar, guvernatorul republican al statului Texas a spus că este pregătit să graţieze un şofer Uber condamnat vineri pentru uciderea unui protestatar în cursul manifestaţiilor uriaşe împotriva rasismului şi violenţei poliţiei din 2020, notează AFP, citat de Agerpres.

Daniel Perry, un militar de 33 de ani care conducea Uber în timpul liber, s-a trezit în mijlocul unei mulţimi de protestatari la Austin, în sudul Statelor Unite, în iulie 2020.

La procesul, avocaţii săi au pledat pentru autoapărare. Ei au spus că a tras cinci focuri de armă asupra lui Garrett Foster, 28 de ani, pentru că acesta s-a apropiat de vehiculul său, îndreptând o puşcă de asalt în direcţia sa.

Procurorii au replicat că acesta ar fi putut să întoarcă maşina, dar el a ales să iniţieze confruntarea.

Potrivit jurnalului local Austin American-Statesman, ei au prezentat mesaje pe care Daniel Perry le postase pe reţelele sociale înainte de tragedie, în care scria în special: "Aş putea ucide câţiva oameni în drum spre serviciu, este o revoltă la parterul apartamentului meu".

După două zile de deliberare, un juriu popular l-a găsit vinovat de crimă. El riscă o condamnare pe viaţă. Sentinţa va fi pronunţată în curând.

Fără să aştepte măcar să facă apel, guvernatorul Greg Abbott a spus că a cerut comisiei pentru graţieri din Texas să studieze dosarul lui Daniel Perry. "Sunt pregătit să aprob recomandarea acesteia de îndată ce ajunge pe biroul meu", a adăugat el într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă seară.

Legea vitală de autoapărare +Stand Your Ground

El a explicat că a vrut să apere "legea vitală de autoapărare +Stand Your Ground" în vigoare în statul său, care permite unei persoane să folosească forţa letală dacă consideră că se află într-un pericol grav, chiar dacă există o altă modalitate de a scăpa de acest pericol".

Acest proces aminteşte de cel al lui Kyle Rittenhouse, care a ucis două persoane la Kenosha, în Wisconsin, în marja manifestaţiilor Black Lives Matter care au urmat uciderii afro-americanului George Floyd de către un poliţist alb.

Tânărul a pledat, de asemenea, pentru legitimă apărare şi a fost achitat. Ulterior, el a devenit o figură proeminentă a dreptei dure.

Anunţul guvernatorului Abbott a stârnit aceleaşi diviziuni partizane. Dacă a fost salutat de republicani, aleasă locală democrată Sarah Eckhardt a denunţat un "atac înfricoşător şi periculos la adresa statului de drept", relatează cotidianul Texas Tribune, citat de AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.