Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernele şi giganții farmaceutici fac jocurile: La cine va ajunge un eventual vaccin anticoronavirus

The Times
coronavirus vaccin

Guvernele şi companiile farmaceutice analizează modurile de distribuire şi utilizare a eventualelor vaccinuri anticoronavirus, inclusiv prin rezervarea primelor doze pentru personalul medical, în condiţiile în care numeroase proiecte sunt accelerate, informează publicaţia The Wall Street Journal.

Dintre cele peste 100 de vaccinuri aflate în curs de a fi dezvoltate la nivel mondial, cel puţin opt au iniţiat testele clinice pe oameni, inclusiv potenţiale produse ale companiilor Moderna Inc. şi Pfizer Inc. În acelaşi timp, giganţi farmaceutici precum Johnson & Johnson, AstraZeneca PLC şi Sanofi SA dezvoltă capabilităţi de a produce sute de milioane de doze de vaccinuri proprii ori ale partenerilor, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Cristoiu, atrage atenția: ‘Falimentul nu vizează multinaționalele, tefeliștii, bugetarii, ci clasa de mijloc’

Eforturile se înscriu într-o campanie mai amplă, la care participă inclusiv Casa Albă, de acordare a finanţării necesare pentru accelerarea testelor şi extinderea capacităţilor de producţie, cu obiectivul de a pune la dispoziţie doze în Statele Unite cel mai devreme din toamnă.

Un vaccin sigur şi eficient reprezintă cea mai bună modalitate de a preveni boala Covid-19, cauzată de coronavirus, şi de oprire a contagierilor, afirmă oficiali din domeniul sănătăţii publice. Companiile farmaceutice au anunţat că încearcă să dezvolte potenţiale vaccinuri anticoronavirus în ritmuri accelerate.

Totuşi, nu există garanţii că vreunul dintre cei mai avansaţi candidaţi de a deveni vaccin vor demonstra că este sigur într-o perioadă atât de scurtă. Unele produse, precum vaccinurile de la Pfizer şi Moderna, se bazează pe tehnologii relativ noi, care nu au mai fost autorizate până acum.

Citește și: Marcel Vela, mesaj de ultimă oră! Noi precizări despre situația persoanelor infectate. Cu cât a crescut numărul

Imediat ce un vaccin va arăta la testele clinice că este sigur, producătorii se aşteaptă că Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA va acţiona rapid pentru a permite utilizarea, chiar dacă agenţia nu are toate dovezile obţinute de obicei înainte de a acorda o aprobare. FDA a aprobat în procedură de urgenţă utilizarea medicamentului Remdesivir, produs de Gilead Sciences, pentru tratarea persoanelor bolnave de coronavirus aflate în spitale. Autorizaţia a fost acordată pe 1 mai, la câteva zile după ce testele au arătat că medicamentul contribuie la reducerea perioadei de vindecare.

Agenţia, care oferă cadrul legal pentru medicamente şi vaccinuri, "va recurge la toate autorităţile corespunzătoare de reglementare şi va furniza consultanţă rapidă pentru a accelera dezvoltarea şi disponibilitatea unui vaccin sigur şi eficient contra Covid-19", a declarat un purtător de cuvânt al FDA.

Numeroase companii farmaceutice care au suplimentat capacităţile pentru producerea eventualelor vaccinuri anticoronavirus au anunţat că vor putea oferi milioane de doze anul acesta. Cu toate acestea, capacităţile pentru vaccinarea populaţiei generale ar putea să nu fie disponibile până în 2021, conform proiecţiilor companiilor şi estimărilor experţilor.

Citește și: Descindere în forță a Poliției la proprietarii de restaurante și terase. Au fost puși să semneze că nu deschid terasele de săptămâna viitoare

Oficialii din domeniul sănătăţii publice şi specialiştii speră că vor apărea mai multe vaccinuri, lucru care ar contribui şi la suplimentarea dozelor.

"În mod ideal, am vrea şapte sau opt miliarde de doze a doua zi după autorizare, pentru a vaccina întreaga lume. Probabilitatea este că nu vom avea suficiente doze nici măcar pentru a vaccina întreaga populaţie a SUA" când devine disponibil primul vaccin, apreciază Walter Orenstein, director în cadrul Centrului pentru Vaccinuri al Universităţii Emory din Atlanta.

Perspectiva ca iniţial să fie doze limitate a declanşat decizii referitoare la ţările care le vor primi primele. Companiile care primesc subvenţii federale americane, precum J&J, Moderna şi Sanofi, ar urma să rezerve unele doze pentru americani, potrivit unor oficiali din industria de profil.

Citește și: Viorel Cataramă prezent la protestul contra Guvernului din Piața Victoriei. Recent a fost declarat negativ la testul de coronavirus

Coaliţia pentru Inovaţii în Pregătirea Epidemică, o organizaţie nonprofit care promovează alocarea echitabilă a vaccinurilor în lume, a acceptat recent să ofere peste 380 de milioane de dolari companiei Novavax Inc., din Gaithersburg (SUA), pentru a dezvolta un vaccin care să fie fabricat în diverse ţări pentru a fi distribuit la nivel global.

Printre categoriile care ar putea avea acces prioritar se numără personalul medical şi de intervenţii urgente, precum şi angajaţii din domeniul alimentar, farmacii şi transporturi, afirmă Paul Offit, directorul Centrului pentru Educaţie în favoarea Vaccinurilor al Spitalului Pediatric din Philadelphia.

Compania Johnson & Johnson speră că primele vaccinuri vor fi gata la începutul anului 2021, iar directorul ştiinţific, Paul Stoffels, estimează că dozele vor fi suficiente pentru vaccinarea personalului medical din întreaga lume. Treptat, compania speră că va fabrica peste un miliard de doze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.