Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul a adoptat Strategia Națională pentru promovarea îmbătrânirii active

batran3

Printr-o Hotărâre adoptată astăzi, Guvernul a adoptat Strategia Națională pentru promovarea îmbătrânirii active și protecția persoanelor vârstnice pentru perioada 2015-2020 și Planul strategic de acțiuni pentru perioada 2014-2020.

Actul normativ vizează înființarea unui cadru strategic în privința promovării îmbătrânirii active, fiind stabilite trei obiective generale: prelungirea vieții active, promovarea participării sociale active și demne pentru persoanele vârstnice și obținerea unui grad mai ridicat de independență și siguranță pentru persoanele cu necesități de îngrijire de lungă durată.

În cadrul primului obiectiv strategic, prelungirea vieții active, se au în vedere măsuri pentru consolidarea reformei sistemului public de pensii, modificări ale politicilor de resurse umane pentru o mai bună integrare a lucrătorilor vârstnici și flexibilizarea prevederilor din legislația muncii, crearea locurilor de muncă favorabile vârstnicilor, precum și îmbunătățirea abilităților, a capacității de angajare și a independenței populației vârstnice.

Cel de-al doilea obiectiv strategic vizează accentuarea unei imagini sociale pozitive a populației vârstnice, îmbunătățirea accesibilității infrastructurii spațiilor publice, prevenirea abuzurilor asupra populației vârstnice și a excluziunii acesteia, diversificarea serviciilor sociale pentru populația vârstnică.

În cadrul celui de-al treilea obiectiv, se are în vedere crearea sistemului unificat de îngrijire de lungă durată (ÎLD) la nivel instituțional prin înființarea unui departament dedicat în cadrul MMFPSPV, dar și prin revizuirea și îmbunătățirea cadrului legal pentru acreditarea și monitorizarea tuturor tipurilor de furnizori de servicii în domeniu. De asemenea, se urmărește asigurarea resurselor financiare, umane și fizice pentru sistemul de ÎLD.

Obiectivele transversale ale Strategiei urmăresc: 1. Întârzierea îmbătrânirii fizice și a apariției afecțiunilor cronice și 2. Pregătirea sistemului de sănătate pentru servicii acordate populației vârstnice. În primul caz, se va continua creșterea „taxei pe viciu”și alocarea sumelor obținute în direcția finanțării programelor de sănătate publică, diminuarea comportamentelor nesănătoase, consolidarea prevenției, îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate pentru comunitățile marginalizate. În privința pregătirii sistemului de sănătate pentru servicii acordate populației vârstnice, se are în vedere creșterea numărului de specialiști în geriatrie, dezvoltarea, finanțarea și implementarea de servicii comunitare și de îngrijire la domiciliu pentru pacienții cu grad mare de dependență cu afecțiuni cronice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.