Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul a aprobat prelungirea programelor destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi din cauza pandemiei

romaniajournal.ro
Guvern

Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi (ANDPDCA) a propus, ca urmare a condiţiilor deosebite determinate de pandemie, prelungirea termenelor de implementare pentru cele două programe de interes naţional destinate sistemului de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi cu încă un an, respectiv până la finalul anului 2022, conform agerpres.

Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, prelungirea a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern 1137/2021, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1018/2021.

Primul Program de Interes Naţional vizează "Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate".

Acesta presupune 40 de proiecte pentru înfiinţarea a 83 de locuinţe protejate, 28 de centre de zi şi 12 centre RESPIRO/de criză. Proiectele au fost deja atribuite şi sunt derulate de DGASPC-uri din întreaga ţară.

Programul are o valoare totală de 74,507 milioane lei, iar pentru anul 2022 suma redistribuită va fi de 38,266 milioane lei.

Cel de-al doilea program urmăreşte "Înfiinţarea de servicii sociale în vederea asigurării tranziţiei tinerilor cu dizabilităţi de la sistemul de protecţie specială a copilului către sistemul de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi".

Este vorba despre alte 15 proiecte aflate în derulare, care vizează înfiinţarea a 38 de locuinţe protejate şi 15 centre de zi destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi.

Bugetul general al acestui Program de Interes Naţional este de 34,778 milioane lei, iar suma redistribuită pentru anul 2022 este de 22,022 milioane lei.

Cele două programe au ca scop sprijinirea procesului de restructurare a centrelor pentru persoane cu dizabilităţi şi prevenirea instituţionalizării.

"Prin aceste programe de interes naţional se propune dezvoltarea de locuinţe protejate care facilitează procesul de integrare în comunitate făcând mai uşoară tranziţia tinerilor cu dizabilităţi de la sistemul de protecţie socială a copilului către sistemul de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi, prin dobândirea de deprinderi, competenţe şi abilităţi necesare integrării şi traiului independent în comunitate", a declarat Florica Cherecheş, preşedinte ANDPDCA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.