Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul a cam rămas fără bani

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis Ludovic Orban Iohannis Orban

Situația economică s-a deteriorat semnificativ la nivel global din cauza epidemiei de coronavirus. Totuși, acum o săptămână, ministrul Finanțelor ne asigura că, în România, lucrurile stau bine din punct de vedere economic. ”Aşa cum răspunde economia în acest moment, am încredere că vom reveni mai puternici după această perioadă.(...) Revenirea cam toată lumea o vede puternic, pentru că măsurile pe care le iau România şi alte ţări au fost acelea de a menţine capacitatea de producţie”. - a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîțu.

La doar câteva zile după declarațiile optimiste ale ministrului de Finanțe, acesta este contrazis de realitate. Șomajul tehnic este acordat cu întârziere, o parte semnificativă a personalului medical din prima linie a luptei împotriva covid-19 nu a primit bonusul de 500 de euro promis de președinte, iar ministerul de Finanțe continuă seria împrumuturilor dezavantajoase.

Citește și: Reguli stricte! Ce măsuri se vor lua pe litoralul românesc

15 aprilie - relaxarea măsurilor și terminarea banilor guvernamentali

Președintele Klaus Iohannis a surprins pe toată lumea atunci când a anunțat o relaxare a măsurilor de carantinare începând cu 15 mai. Mai exact, președintele a vorbit despre încetarea stării de urgență.

Încetarea stării de urgență aduce relaxarea carantinei, dar aduce și relaxare pentru bugetul de stat. Conform ministrului Muncii, după încetarea stării de urgență, statul nu va mai plăti șomajul tehnic, asta deși foarte multe companii vor fi împiedicate să-și desfășoare activitatea, mai ales în zona retail, HORECA și divertisment.

Citește și: Traian Băsescu confirmă sursele Bugetul.ro: Atât PSD, cât și PNL au fost avertizate de propunerea privind autonomia așa-zisului ținut secuiesc

”După 15 mai, când se va ridica starea de urgență, plata șomajului tehnic nu se va mai putea face, dar va fi înlocuită cu o altă măsură la care Guvernul lucrează în prezent. Statul ar putea contribui, alături de angajator, pe baza unui parteneriat, la o formă de susținere financiară, orientându-se către acele sectoare cu potențial. Nu va fi doar un sprijin financiar, ci va fi susținut de măsuri care să susțină reconversia profesională.” - a spus ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la Digi24.

Toate aceste date ne arată că 15 mai, începutul relaxării, nu are legătură cu epidemia, ci cu banii disponibili la guvern. Mai exact, guvernul nu-și permite continuarea stării de urgență și susținerea șomajului tehnic.

Citește și: Mare atenție! Măștile ar putea fi o sursă de infectare cu coronavirus .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.