Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul a majorat alocația de stat pentru copii și a introdus a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități

mamaplus.md
alocatie alocatia alocatii

Alocația de stat pentru copii va fi majorată începând cu 1 ianuarie 2022, potrivit Ordonanței de Urgență aprobate miercuri în ședința de Guvern. De asemenea, se va acorda anul viitor o indemnizație suplimentară pentru persoanele cu dizabilități, respectiv a 13-a indemnizație.

Mai exact, alocația de stat pentru copii crește la 600 de lei pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, și la 243 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani, dar și după această vârstă pentru tinerii care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.

Alocația de stat se cumulează cu indemnizația lunară, cu stimulentul lunar sau stimulentul de inserție prevăzute de OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Ordonanța de Urgență aprobată astăzi de Guvern mai stabilește că, începând din anul 2023, cuantumul alocației se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației comunicată de Institutul Național de Statistică.

Citește și: Guvernul va majora salariile în sănătate, educație, poliție și armată

O altă măsură prevăzută de noul act normativ se referă la acordarea, în mod excepțional, a unei indemnizații suplimentare, cea de-a 13-a, pentru persoanele cu dizabilităţi, indiferent de venituri. Indemnizaţia compensatorie se acordă o singură dată, anul viitor, în luna ianuarie, astfel:

- pentru adulții cu dizabilități, indemnizația compensatorie va fi de 350 de lei pentru persoana cu handicap grav, 265 de lei în cazul handicapului accentuat și 60 de lei pentru persoana cu handicap mediu.

- pentru părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecție specială, indemnizația compensatorie se ridică la 300 de lei pentru copilul cu handicap grav, 175 de lei pentru cel cu handicap accentuat și 60 de lei pentru copilul cu handicap mediu.

Citește și: SURSE - Guvernul va îngheța sporurile bugetarilor, indemnizațiile demnitarilor și pensiile speciale

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.