Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul a mărit, din nou, o taxă: Cum vrea să reducă poluarea. Cât va costa de acum o pungă de plastic

factorydirectpromos.com
pungi din plastic

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, un proiect de ordonanță privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. Una dintre principalele modificări se referă la majorarea cuantumului eco-taxei pentru pungile din plastic de la 0,10 lei, la 0,15 lei, informează MEDIAFAX.

Citește și: Tatăl adoptiv al Sorinei a recunoscut că a dat bani! Suma impresionantă pe care a plătit-o .

”Această măsură este una esențială pentru reducerea consumului de pungi de plastic, produse care au un impact devastator asupra mediului, la nivel planetar. Iată că, dacă anul trecut am interzis pungile din plastic subțire cu mâner, acum venim cu măsuri noi pentru a determina comercianții și populația să aleagă măsuri alternative. Sunt vizate, în primul rând, acele pungi din plastic foarte subțire fără mâner, pe care le găsim disponibile gratuit, de obicei, la raioanele de fructe și legume, si pe care, ulterior, le reîntâlnim în natură. Nu putem asista pasivi la distrugerea ecosistemelor și trebuie, deci, să acționăm”, a declarat Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului.

Citește și: Antenele mută în forță! Cine vine la conducere, începând cu această lună

În afară de creșterea cuantumului eco-taxei, noile prevederi obligă taxarea oricărui tip de pungi din plastic, indiferent de grosimea sau forma lor. Sunt exceptate de la plată alternativele ecologice (biodegradabile și compostabile), ca de exemplu produse din amidon sau celuloză.

O noutate importantă vizează unitățile administrativ-teritoriale care nu au organizat serviciul public de salubrizare. Astfel, s-a propus un sistem de impunere, în acord cu evoluția indicatorilor de generare a deșeurilor municipale (kg/locuitori/zi) prevăzuți în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor pentru anii 2019 și 2020, care au fost multiplicați cu numărul de zile calendaristice din anul de raportare.

Citește și: Rareș Bogdan surprinde! Reacție legată de principalul rival

Unitățile administrativ-teritoriale care nu au organizat serviciul public de salubrizare vor plăti contribuția de 50 lei/tonă pentru întreaga cantitate de deșeuri municipale estimate ca fiind generate potrivit indicilor prevăzuți în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, respectiv de 233 kg/locuitor/an în mediul urban și 105 kg/locuitor/an în mediul rural.

"Această măsură va conduce la stimularea organizării serviciului de colectare la nivelul U.A.T.-urilor pentru asigurarea îndeplinirii obiectivului anual de reducere a cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare din deșeurile municipale. În plus, actul normativ prevede modificarea contribuției de la 3% la 2% aferentă veniturilor obţinute de către deținătorul deşeurilor, persoană fizică sau juridică, realizate din vânzarea tuturor deșeurilor", se arată în comunicataul remis MEDIAFAX.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.