Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Ciolacu aleargă pe gheață subțire: Facilitățile pentru protestatari riscă să atragă furia Comisiei Europene

Inquam Photos / George Calin
Guvern

Soluţionarea revendicărilor transportatorilor şi agricultorilor necesită atenţie şi prudenţă pentru că România şi-a luat angajamente faţă de Comisia Europeană, iar dacă ar fi luate unele măsuri acestea s-ar putea întoarce împotriva intereselor protestatarilor, a explicat, miercuri, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, citat de Agerpres.

"Nu este un moment uşor. Am spus că revendicările dumnealor mi se par îndreptăţite şi cu toţii ştim că povara aceasta a lucrului greu se află pe umerii agricultorilor şi ai transportatorilor, în cele din urmă, că noi, ca Guvern, suntem alături de dumnealor şi am vrea ca toate aceste revendicări să le putem soluţiona. Dar, sigur, pe de altă parte, banii de la Comisia Europeană avem nevoie de ei. Avem aceste angajamente pe care ni le-am asumat faţă de Comisia Europeană, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi trebuie să fim foarte atenţi ca nu cumva aceste măsuri în cele din urmă să se întoarcă împotriva intereselor dumnealor. Pentru că nu vreau să mă gândesc la plăţile directe din agricultură, 13 miliarde de euro, ce s-ar întâmpla dacă România nu ar avea aceşti bani sau dacă, pentru o perioadă limitată de timp, ar avea clar aceşti bani suspendaţi? Deci trebuie să fim foarte, foarte prudenţi şi atenţi la felul în care avem şi soluţionăm aceste revendicări, pentru că ele ţin şi de angajamente pe care le avem faţă de Comisia Europeană. Aş enumera aici facilităţile fiscale care au fost eliminate pentru agricultori, pentru industria alimentară, pentru constructori, pentru IT şi pe care, sigur, ne-am dori să le repunem şi să le readucem să intre în vigoare, dar este o condiţie şi un angajament asumat de România pentru accesarea banilor europeni", a spus Marcel Boloş, la Digi 24.

Deficitul bugetar

"De abia am stabilizat deficitul bugetar şi am reuşit să îl ţinem în jurul valorii de 5,7% din PIB şi trebuie să fim atenţi cum evoluează deficitul bugetar în continuare, pentru că suntem în afara programului de convergenţă şi Comisia poate să ia măsurile pe care le consideră necesare, dacă indisciplina aceasta bugetară continuă şi afectează pe mai departe, să zic aşa, interesul comun al Uniunii Europene", a spus Marcel Boloş.

El a explicat că măsura pe care o poate lua Comisia Europeană poate să privească atât politica de coeziune, adică banii de autostrăzi, de spitale, de modernizare şcoli, dar şi pe cei care privesc politica agricolă, unde avem plăţile directe, adică subvenţiile pentru agricultură, şi dezvoltarea infrastructurii rurale, unde iarăşi avem 6,5 miliarde euro.

Marcel Boloş a declarat că s-a întâlnit în această dimineaţă cu premierul Marcel Ciolacu şi au discutat despre revendicări şi felul în care ar urma să fie soluţionate.

Acciza la motorină și CASS

Întrebat dacă România poate să renunţe la acciza la motorină, Marcel Boloş spus că măsura nu poate fi luată "în niciun caz".

"Este o directivă a Uniunii Europene şi regulile în ceea ce priveşte partea de accize şi taxa pe valoare adăugată sunt reglementate la nivelul Uniunii Europene. Ceea ce putem face este subvenţionarea acestui preţ, cum îi spunem noi, la motorină şi acest lucru cred că este bugetat de către minister", a precizat ministrul Finanţelor.

De asemenea, el a fost întrebat dacă se poate "fără CASS în agricultură",

"Aceasta a fost într-adevăr solicitarea dumnealor, dar am precizat acest lucru că (...) trebuie să fim atenţi ca prin măsurile pe care le luăm să nu întoarcem şi să ne facem mai mult rău, oferind Comisiei Europene posibilitatea să ia cele mai radicale măsuri....Sunt peste 6,3 miliarde lei care sunt evaluaţi ca impact bugetar şi care provin din această facilitate pe care am avut-o privind CSS-ul la agricultură, industria alimentară, construcţii şi zona de IT şi gândiţi-vă că fiecare sumă neîncasată în buget duce la o creştere a deficitului bugetar, iar din această perspectivă noi suntem între ţările care au deficitele destul de consistente", a mai spus Marcel Boloş.

Totodată, el a precizat că în cazul în care protestatarii ar primi soluţionarea revendicărilor care ţin de partea fiscală, ar trebui să fie luate măsuri de ajustare fiscală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.