Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul aleargă spre o premieră juridică delicată

Facebook
guvern

Opt ministere sunt în aer după remanierile operate de PSD și ieșirea ALDE de la guvernare, combinate cu refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta o parte din schimbări și de la 12 septembrie Guvernul riscă să intre într-o situație fără precedent.

Mediul, Energia, Justiția, Educația, Internele și trei funcții de vicepremier sunt în acest moment incerte. Klaus Iohannis a respins o parte din propuneri și urmează să anunțe ce se întâmplă cu restul.

Deja la funcția de vicepremier pe probleme economice interimatul a expirat pe 15 august. Astfel, de aproape două săptămâni, România nu are practic pe nimeni în această funcție de reprezentare. Iohannis a refuzat propunerea de ministru plin.

'Bomba cu ceas' este la Interne. Aici interimatul expiră pe 12 septembrie. Dacă la vicepremier nu e o problemă juridică arzătoare, ci doar una politică, la Interne situația e diferită.

Dacă până pe 12 septembrie nu apare decretul pentru un nou ministru de Interne, atunci intervine o situație inedită.

Părerile juriștilor sunt împărțite.

Unii susțin că este posibil să se propună alt interimar pentru că nu este vina Guvernului că șeful statului nu semnează decretul.

Altă variantă este că șefia Internelor devine vacantă și la ședințele de guvern vor putea să participe doar secretari de stat de la acest minister.  O teorie în acest caz este că fără ministru, Internele nu mai pot înainta Hotărâri de Guvern sau Ordonanțe de Urgență.

Cum situațiile sunt fără precedent, se va intra pe un teren juridic necunoscut dacă nu se lămurește situația remanierilor fie prin restructurare în Parlament fie prin semnarea unor decrete de numire a noi miniștri.

Citește și: SURSE - Prima 'ruptură' în alianța ALDE - Pro România: Tăriceanu a propus un protocol diferit, Ponta a refuzat .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.