Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul anunță că, până în 2020, va fi gata 'proiectul despre care nimeni nu crede că se va finaliza': Următorul pas e metroul spre Otopeni

lucian sova

Proiectul trenului care va face legătura între Gara de Nord și Aeroportul Henri Coandă va fi finalizat și va funcționa în 2020, înaintea Campionatului European de Fotbal, a declarat joi ministrul Transporturilor, Lucian Șova, la B1 TV.

„Am licitație cu câștigător dat pentru amplasarea de dublare de cale ferată, am studiul de fezabilitate deja primit, recepționat, în 3 săptămâni lansăm licitație pentru utilaje pentru a se lucra simultan la fiecare stâlp”, a spus ministrul, despre un proiect „despre care nimeni nu crede că se va finaliza”.

Citește și: Lovitură dură pentru ANAF! Instanța i-a dat câștig de cauză lui Dan Voiculescu – Suma impresionantă pe care trebuie să i-o achite Fiscul

Ministrul a vorbit și despre proiectul de metrou București-Otopeni, unde a spus că se confruntă cu greutăți și care va fi realizat în parte cu finanțare UE și în parte cu finanțare din partea Agenţiei Internaţionale de Cooperare a Japoniei (JICA).

„Comisia Europeană, directoratul care are grijă de fondurile UE în România, după ce au deja confinanțare cu banca japoneză de 300 milioane de euro au aflat că metroul e bun doar până la stația Tokyo. Și îngerul nostru păzitor care are grijă de noi și ne vorbește despre fonduri europene a spus că e bine așa. Nu dau nume că acolo nu e pe persoană fizică, e directoratul CE. Am propus băncii japoneze să cofinanțeze cealaltă porțiune de metrou. Dacă puneam grămădă banii europeni cu cei japonezi nu mai știam după ce procedură să facem licitația. Ne-au făcut un serviciu cei de la Bruxelles că ne-au rupt în două proiectul. Acum e doar până la mall”, a spus ministrul.

Citește și: Atomica a fost detonată în spațiul public! Visul pe care Klaus Iohannis i l-a spulberat Olguței Vasilescu

Ministrul a apreciat că primul segment care va fi dat în folosință va fi cel dintre Complexul Comercial Băneasa și Otopeni.

Tokyo este o stație care se va afla Sectorul 1, între DN1 și Complexul Comercial Băneasa. Termenul estimat de punere în funcțiune este a doua jumătate a anului 2021.

Citește și: Investiție de milioane de euro! Pe ce va cheltui banii Primăria Capitalei

Ministerul Transporturilor și Ministerul Fondurilor Europene au transmis Comisiei Europene, la data de 9 noiembrie 2018, cererea de finanțare pentru proiectul Magistrala 6, 1 Mai – Otopeni. Valoarea totală a proiectului este de 6.345.573.961 lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă, finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este de 2.776.820.282 lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 2.360.297.241 lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 416.523.040 lei va fi finanțată din bugetul beneficiarului), iar suma 1.455.979.594 lei va fi asigurată printr-un împrumut JICA (Japan International Cooperation Agency).

Linia de metrou are o lungime de 14,2 km și 12 stații.

Citește și: Lovitură dură pentru ANAF! Instanța i-a dat câștig de cauză lui Dan Voiculescu – Suma impresionantă pe care trebuie să i-o achite Fiscul

Perioada de implementare a proiectului este de 120 luni, respectiv între 1 ianuarie 2014 și 31 decembrie 2023. Lucrările de construcție a acestei magistrale de metrou sunt programate să înceapă anul viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.