Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul anunță că negocierile s-au încheiat! Marius Budăi anunță cu cât vor crește salariile profesorilor

Inquam Photos / Octav Ganea
budai, deca, carbunaru

Guvernul a aprobat joi ordonanţa care stabileşte majorări ale salariilor în învăţământ, cu 1000 de lei brut pentru cadrele didactice şi cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că negocierile cu sindicatele din educație s-au încheiat.

„Astăzi, prin decizia coaliției, s-au decis două lucruri majore. S-au luat în calcul cerințele sindicatelor și s-a mărit pe brut cu 1000 de lei salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice și nedidactice cu 400, dar și didactice auxiliare tot cu 1.000. După cum bine știți pe site-ul Ministerului Muncii și pe site-ul Ministerului Educației s-au postat în transparență publică. În urma dezbaterilor publice, s-au mai identificat câteva categorii care nu făceau parte din anexa privind salarizarea și a fost rezolvat și acest aspect astăzi în OUG. Vom continua discuțiile cu sindicatele privind noua grilă de salarizare. Bineînțeles, cu sindicatele din învățământ în primul rând, urmând și celelalte sindicate. Sper că astăzi, de 1 iunie, să închidem această perioadă prin care am trecut în ultimul timp”, a spus Marius Budăi.

„Negocierile s-au încheiat. Este mesajul pe care îl transmitem public”, a adăugat Dan Cărbunaru.

„Marți urmează ca în fiecare unitate de învățământ cadrele didactice să analizeze această ordonanță și să ia o decizie. Nu ne întoarcem la negocieri marți”, a spus Marius Budăi, întrebat dacă au cerut sindicatelor să suspende greva pe perioada examenelor naționale.

Salariile de bază ale lucrătorilor din sistemul de învăţământ cresc de la 1 iunie 2023, această majorare reprezentând un avans din creşterile salariale de care ar urma ca aceştia să beneficieze de la data de 1 ianuarie 2024, potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat, publicată miercuri seara pe site-ul Ministerului Muncii.


"Începând cu data de 1 iunie 2023 se majorează salariile de bază: a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.000 de lei brut pe fiecare funcţie; b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie", se spune în document.

Majorările se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, iar impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent se ridică la 2,168 miliarde de lei.

De majorările salariale prevăzute în OUG beneficiază personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior.

De asemenea, s-a convenit asupra faptului că, în noua Lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an, 30% în al doilea an şi 30% în al treilea an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.