Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Guvernul ar salva mult mai mulți bani pe termen lung'. Analiza de sânge care ne poate scăpa de multe probleme de sănătate - costă 60 de lei

analize sange

Indicele HOMA (Homeostasis Model Assessment) este un test de sânge utilizat pentru a depista sensibilitatea la insulină și funcția celulelor beta pancreatice. Pe baza ei, ne putem da seama dacă suntem pasibili de a dezvolta probleme de sănătate precum diabetul.

„Cu toții ar trebui să mergem să ne facem analiza de sânge care se numește Homa, costă 60 de lei și pe baza ei ne vom da seama cât de aproape sau de departe suntem de a dezvolta foarte multe probleme de sănătate, inclusiv diabet. Mi-ar plăcea ca această analiză să fie inclusă în analizele anuale, pentru că Guvernul ar salva mult mai mulți bani pe termen lung“, scrie Fabius Antal, antrenor personal și consultant wellbeing, pe pagina sa de Facebook, potrivit „Adevărul”.

El arată că rezistența la insulină duce la diabet. „Sunt persoane care mănâncă foarte prost și nu dezvoltă diabet, dar dezvoltă ficat gras, fipertensiune arterială și multe altele. Predispoziția pentru aceste boli poate fi ținută sub control și acest Homa este o stare de inflamație care intră constant în viața noastră, doar că noi nu o simțim”, precizează consultantul.

Fabius Antal este de părere că această analiză ar trebui să devină obligatorie în țara noastră.

„În ciuda faptului că foarte mulți specialiști sunt împotriva acestei analize de sânge pentru disgnosticarea timpurie a diabetului și a altor probleme metabolice, eu vreau să devină obligatorie la nivel național. Nu este vina medicilor că au rămas cu definiția/teoria acestei analize din anii '90, dar nici să fie împotrivă nu este acceptabil, deoarece, din punctul meu de vedere, este tot un fel de malpraxis, care vine ușor sau sigur”, a mai spus acesta în cadrul unei emisiuni de sănătate.

Procesul chimic, explicat

Rezistenţa la insulina este o afecţiune în care organismul produce substanţa, dar ţesuturile, în special cele musculare, hepatice şi adipoase, sunt insensibile la ea, astfel încât este necesară insulină suplimentară pentru a transporta glucoza în celule. Pentru a compensa această rezistenţă, celulele insulare beta ale pancreasului produc insulină suplimentară de-a lungul multor ani.

Dacă indicele Homa este mărit, persoana în cauză ar putea suferi de o serie de tulburări metabolice ce identifică persoanele cu risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare și diabet zaharat de tip 2.

Astfel, prezența sindromului metabolic arată un risc de trei ori mai mare de apariție a bolii coronariene și a accidentului vascular cerebral, dublând mortalitatea din aceste cauze. Riscul de moarte subită este de cinci ori mai mare la pacienții cu diabet zaharat și de 2-3 ori mai mare la pacienții cu sindrom metabolic. Dacă diabetul zaharat nu este deja prezent, sindromul metabolic crește de cinci ori riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2.

Indicele HOMA este recomandat în următoarele situaţii:

- obezitate - este cea mai frecventă cauză a rezistenţei la insulină şi a diabetului de tip 2;

- evaluarea pacienţilor cu un indice de masă corporală IMC>28 kg/m^2;

- suspiciune de rezistenţă la insulină;

- sindromul metabolic - acesta reuneşte mai multe condiţii patologice: obezitate abdominală, hipertensiune arterială, trigliceride mărite (>150 mg/dl), colesterol HDL cu valori <40 mg/dl şi glicemie mai mare de 100mg/dl;

- diabet zaharat de tip 2;

- sindromul ovarelor polichistice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.